Kürtaja yasak getirildi, halk ayaklandı! 

Polonya'da kürtaja yasak getirilmesi üzerine başkent Varşova'da halk ayaklandı

DÜNYA 01.11.2020, 12:18 02.11.2020, 11:06
Kürtaja yasak getirildi, halk ayaklandı! 

Polonya'da Anayasa Mahkemesi, kürtaj uygulamasına yasak getirdi. Bu nedenle ülkede bir süredir protesto gösterileri gerçekleştiriliyor.

Son olarak başkent Varşova'da düzenlenen protesto gösterisine binlerce kişi katılım gösterdi.

Polonya'da konuya ilişkin karar 22 Ekim günü alındı. Anayasa Mahkemesi tarafından alınan karara göre; fetüste kusur olması halinde de kürtaj işlemi gerçekleştirilemeyecek. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri dâhilinde hükümet tarafından vatandaşlara dışarı çıkmamaları için çağrı yapılmasına rağmen protesto gösterilerine katılanlara yaptırım uygulanabileceği ifade edildi. Söz konusu kişilere 8 seneye kadar hapis cezası talebiyle dava açılabileceği kaydedildi.

Kadın Grevi girişiminden Klementyna Suchanow, temel hak ve özgürlükleri için mücadele ettiklerini, bu nedenle kürtaj yasağına her zaman karşı çıkmaya devam edeceklerini söyledi. 

Klementyna Suchanow, bu kararın insanların özsaygısına ve özgürlüğüne zarar verdiğine dikkat çekerek, baskıcı uygulamalara karşı protesto hakkını kullandıklarını ve bundan herkesin ders çıkarması gerektiğini ifade etti. 

Polonya Eğitim Bakanı Przemyslaw Czarnek, kürtaj yasağına ilişkin protesto gösterilerine destek veren üniversitelerin fonlarının kesilebileceğini söyledi. 

Polonya genelinde 28 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen bir grev esnasında üniversitelerin bazıları dersleri iptal etmişti.

Yorumlar (0)