İngiltere, İran'dan özür isteyecek!

İngiltere Dışişleri Baaknı Raab, İran'dan Tahran Büyükelçisi Macaire'in gözaltına alınması için özür isteneceğini açıkladı.

DÜNYA 13.01.2020, 20:35
İngiltere, İran'dan özür isteyecek!

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Avam Kamarası'nda ülkesinin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in Tahran yönetimi tarafından gözaltına alınması yüzünden İran'dan özür talep edeceklerini açıkladı.

Raab, Büyükelçi Macaire'in Cumartesi günü "anormal hareketi ve yasa dışı eylemlere katılması" yüzünden gözaltına alınması hakkında "Büyükelçinin gerekçe veya izahat olmaksızın gözaltına alınması uluslararası hukukun fahiş biçimde ihlalidir" şeklinde konuştu.

"Bir daha tekrarlanmaması için güvence isteyeceğiz"

Dışişleri Bakanı Raab, İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baeidinejad'ın bugün bakanlığa çağrıldığını ve kendisine de tepki gösterildiğini belirttikten sonra “Özür talep edeceğiz ve bunun bir daha tekrarlamaması için güvence isteyeceğiz" dedi.

Bakan Raab, İngiltere'nin uluslararası toplum tarafından gördüğü destekten de büyük memnuniyet duyduğunu belirterek Viyana Konvansiyonu'nun tüm diplomatlara özel haklar tanıdığını hatırlattı.

"Şimdi İran’ın ileriye doğru barışçıl bir yol belirlemesinin zamanıdır"

Raab, İran'a yönelttiği eleştirileri de “Tahran’daki rejim bir yol ayrımındadır. Giderek daha fazla siyasi ve ekonomik yalıtılmışlık içine kayabilir ama bir alternatif var ve rejim de tercih imkanına sahip. İran için diplomatik kapı açık. Şimdi İran’ın diplomasiye başlamasının ve ileriye doğru barışçıl bir yol belirlemesinin zamanıdır" ifadeleriyle dile getirdi.

Düşen uçağa da değindi

İran'ın kazara vurduğunu itiraf ettiği Ukrayna uçağı hakkında da konuşan Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Şimdi tam, saydam ve bağımsız bir soruşturma yapmanın zamanıdır" dedi ve soruşturmanın uluslararası işbirliğiyle yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)