Hafter'den Mısır'a çağrı: Askeri müdahaleye gelin!

Libya'da darbeci Halife Hafter'in destekçisi olan Tobruk Temsilciler Meclisi, Mısır Silahlı Kuvvetleri tarafından ülkesine müdahalede bulunulması gerektiğini duyurdu. 

DÜNYA 14.07.2020, 09:10
Hafter'den Mısır'a çağrı: Askeri müdahaleye gelin!

Libya'da darbeci Halife Hafter, Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler tarafından darbe üstüne darbe almaya devam ediyor. Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) başarılarını sürdürmesi üzerine darbeci Halife Hafter'i destekleyen Tobruk Temsilciler Meclisi adım attı. 

Akile Salih tarafından liderlik edilen Tobruk Temsilciler Meclisi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin "Libya'ya müdahalede bulunma" açıklamasından memnun olunduğunu ifade etti. 

Tobruk Temsilciler Meclisi tarafından yapılan açıklamada, Libya ile Mısır'a karşı milli güvenlik tehditlerinin ortaya çıkması halinde Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin Libya'ya müdahalede bulunması gerektiği kaydedildi. 

Suheyrat Anlaşması, 2015 yılının sonunda imzalanmış ve BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararları ile uluslararası geçerlilik verilmişti. Bu anlaşma neticesinde Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Libya'nın yürütme organı olarak belirlenmişti. 

Akile Salih tarafından liderlik edilen ve 200 sandalyeye sahip olan Tobruk Temsilciler Meclisi ise Suheyrat Anlaşması ile yasama mercii olarak belirlenmişti. 

2019 yılının Nisan ayında darbeci Halife Hafter'in başkent Trablus'a yönelik düzenlediği saldırı Akile Salih tarafından desteklenmiş, bunun üzerine birçok vekil de Tobruk Temsilciler Meclisi'ndeki oturumlara karşı çıkarak Trablus'ta bir araya gelmeye karar vermişti. 

Akile Salih tarafından liderlik edilen Tobruk Temsilciler Meclisi, darbeci Halife Hafter'i destekler nitelikte açıklamalarda bulunması nedeniyle birçok vekilin tepkisini çekmişti. 

Yorumlar (0)