Gana'da Marburg humması paniği! Yeni bir salgın mı başlıyor?

Temmuz ayı başlarında 2 kişinin Marburg humması nedeniyle yaşamını yitirmesi, Gana Sağlık Hizmetleri'ni harekete geçirdi. Aynı aileden 3 kişinin daha Marburg virüsüne yakalandığı duyuruldu. Marburg hummasında ölüm oranlarının bir hayli yüksek olduğu belirtildi. Virüsün bulaşma yöntemleri ve belirtileri hakkında bilgiler verildi.

DÜNYA 29.07.2022, 18:52 31.07.2022, 11:33 Hakan Öksüz
Gana'da Marburg humması paniği! Yeni bir salgın mı başlıyor?

Afrika ülkesi Gana'nın gündeminde "Marburg humması" var. Marburg humması nedeniyle 2 kişinin yaşamını yitirdiğini bildiren Gana Sağlık Hizmetleri, "Ülke genelinde yapılan testlerde 3 kişinin daha bu hastalığa yakalandığı tespit edildi. Virüs, aynı aileden 3 kişiye bulaştı. Virüs tespit edilen baba, anne ve çocuk karantinaya alındı." açıklamasında bulundu.

Aynı aileden 3 kişiye virüs bulaştı

Temmuz ayının ilk günlerinde Ashanti bölgesinde yaşayan 2 kişinin ölmesine yol açan Marburg humması, ülkenin önemli gündem maddelerinden birine dönüştü. Senegal'de bulunan bir laboratuvara gönderilen örneklerin incelenmesi sonucu salgın doğrulandı, Gana'da yaşayan yaklaşık 100 kişi önlem amaçlı karantinaya alındı.

Marburg virüsü nasıl bulaşıyor?

Marburg hummasının ülke çapında bir salgına dönüşmesinin önüne geçmek isteyen Gana Sağlık Hizmetleri, halka sık sık hijyen kurallarını hatırlatıyor. Bu virüsün Ebola ile aynı aileden olduğunu bildiren sağlık yetkilileri, Marburg virüsüne ilişkin bilgiler veriyor. Almanya'nın Marburg şehrindeki bir laboraruvarda 1967 yılında keşfedilen Marburg virüsünün, yakın temas ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığı kaydediliyor.

Ölüm oranı bir hayli yüksek!

Marburg hummasının başlıca belirtilerinin baş ağrısı, yorgunluk ve ateş olduğu belirtiliyor. Virüs bulaşan hastaların sık sık kusma isteği gösterdiğini bildiren yetkililer, virüsün tedavisi için özel bir yöntemin geliştirilmediğini aktarıyor. Edinilen bilgilere göre Marburg hummasına yakalanan kişilerin ölüm ihtimali bir hayli yüksek. Kişinin bağışıklık sisteminin gücüne göre ölüm oranının yüzde 23-yüzde 90 arasında değiştiği kaydediliyor.

Angola, 2005'te dehşeti yaşamıştı

Vücuda yerleştikten 7 gün sonra ilk belirtilerini vermeye başlayan Marburg humması, en ölümcül virüs türlerinden biri olarak biliniyor. Bir başka Afrika ülkesi olan Angola'da 2005 yılında Marburg humması yaşanmıştı. Salgında 252 kişiye virüs bulaşmış, bu insanlarından yüzde 90'ı yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)