Floyd davasına katılan en kıdemli polis üyesi: 'Polisin müdahalesi ölümcül'

ABD’de, George Floyd’un ölümüne neden olan polis D. Chauvin’in davasına katılan Minneapolis Polis Departmanının en kıdemli üyesi, polisin müdahalesi için “ölümcül” yorumunu yaptı.

DÜNYA 03.04.2021, 10:16 03.04.2021, 12:26
Floyd davasına katılan en kıdemli polis üyesi: 'Polisin müdahalesi ölümcül'

ABD’de George Floyd’un hayatını kaybetmesine neden olan polis memuru Derek Chauvin’in davası, Hennepin Bölge Mahkemesinde görülmeye devam ediyor.

“Ölümcül ve gereksiz güç kullanıldı”

Hennepin Bölge Mahkemesinde, George Floyd’un ölümüne ilişkin polis memuru Derek Chauvin’in davası görülmeye devam ederken Minneapolis Polis Departmanı tanık kürsüsüne çağrıldı. Minneapolis Polis Departmanı adına Cinayet Birimi Baş Dedektifi Richard Zimmerman duruşmaya katılırken polis memuru Chauvin’in, diziyle George Floyd’un ensesine basmasının ölümcül ve gereksiz bir güç olarak değerlendirdiğini ifade etti. 

Zimmerman, karnının üstünde yatan bir insanın ensesine basmanın çok riskli olduğunu ifade ederken “Arkadan kelepçeli bir şekilde karnının üzerine yatmış bulunan bir insanın ensesine dizle bastırmak onu öldürebilir. Çünkü bu şekilde kaslar geri çekilmiş oluyor ve göğsün üzerine uzanmış bir durumdaysa bu şartlarda, nefesiniz daha da daralabilir.” sözlerini kullandı.

“Polisler için bir tehdit teşkil etmiyordu”

1985’ten beri polis departmanında görev aldığını söyleyen Zimmerman, Floyd’un kelepçelenmesinin ardından polisler için herhangi bir tehlike teşkil etmediğini ifade etti. Zimmerman ayrıca Savcı Matthew Frank’in, “Kelepçelendikten ve yere yatırıldıktan sonra bu müdahale sona ermeli miydi?” sorusuna “Evet, kesinlikle” yanıtını verdi.

“Polisler böyle eğitilmedi”

Bir suçlunun ya da şüphelinin kelepçelendikten sonra nefesi kısıtlanması sebebiyle mümkün olan en kısa zamanda onu yüzüstü pozisyonuna döndürmek zorundasınız diyen Zimmerman, şu ana kadar hiçbir polisin, elleri arkadan kelepçeli ve göğsü üzerine yatan bir insanın boynuna diziyle basması şeklinde bir eğitimden geçmediğini ifade etti.

“Polisler, yardım etmeliydi”

Polis kamerası kayıtlarının izlendiğinde George Floyd’un, hiç kimse için bir tehdit teşkil etmediğini düşündüğünü aktaran Zimmerman, sağlık ekiplerine haber verilmiş olsa bile polislerin, acı çeken bir insana yardım sağlamakla görevli olduğunu açıkladı.

Zimmerman’ın ifadelerinin ardından Hakim, söz konusu davanın planlanandan hızlı devam ettiğini söyleyerek davaya ara verdi.

40 yıla kadar hapis bekleniyor

4 hafta boyunca sürmesi beklenen davada yargılanan polis memuru Chauvin’in, ikinci ve üçüncü dereceden adam öldürme ve cinayet suçlarından suçlu bulunması durumunda yaklaşık 40 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

Yorumlar (0)