Binlerce kişi sokaklara çıktı, ülkede ortalık yine karıştı!

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen genel grev protestoları sırasında biri polis 8 kişi yaralanırken, 86 gösterici gözaltına alındı.

DÜNYA 22.01.2020, 10:47
Binlerce kişi sokaklara çıktı, ülkede ortalık yine karıştı!

Kolombiya'da genel grev kapsamında düzenlenen protestolar devam ediyor.

Başkent Bogoto'da protestocular ile polisin çatışması neticesinde 8 kişi yaralanırken, 86 gösterici gözaltına alındı. 

Ülkede 21 Kasım 2019 tarihinden itibaren 4 defa greve giden ülkenin en büyük sendikası Kolombiya Birleşik İşçi Merkezi (CUT), yeniden bir günlük genel grev ilan etti. Başta başkent Bogota olmak üzere Cali, Medellin, Cartagena ve Barranquilla gibi büyük şehirlerde hükümet karşıtı konser, yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. 

Binlerce Kolombiyalı, eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasının tam uygulanmadığı iddiaları ve toplum liderlerine yönelik suikastların sürmesi nedeniyle hoşnutsuz olduğunu, aynı zamanda Devlet Başkanı Ivan Duque yönetiminin ekonomi politikalarına karşı olduğunu göstermek için protesto düzenledi. Protestolar genel olarak olaysız bitti.

Büyük şehirlerde göstericiler ile polis çatıştı

Fakat büyük şehirler ile başkent Bogota'nın bazı bölgelerinde çoğunluğu öğrencilerden meydana gelen protestocular ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Başkent Bogota'nın tarihî merkezi, 26. ve 13. Cadde ile Suba ilçesinde protestocular ile polis arasında çıkan çatışmalar saatlerce devam etti.

Polislerden göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale

Yerel sanatçılar, Bolivar Meydanı'nda greve destek vererek konser düzenledi. Olaysız geçen konserin ardından çoğunluğu öğrencilerden meydana gelen protestocular, meydanın bitişiğinde bulunan 7. Cadde'yi barikatlarla kapatmak istedi.

Bunun üzerine polisler, molotof kokteyli, taş ve havai fişek atan göstericilere göz yaşartıcı gaz, ses bombaları ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Adalet Sarayı ile çevrede bulunan iş yerlerinin hasara uğradığı ve yaklaşık 5 saat süren olaylarda bazı protestocular gözaltına alındı.

37 otobüs saldırıya uğradı

Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez, şehir genelindeki protestolardan yalnızca 4'üne müdahalede bulunulduğunu belirtti.

Biri polis 8 kişinin yaralandığını ve 86 kişinin gözaltına alındığını aktaran Lopez, 37 otobüsün saldırıya uğradığını ve 15 metrobüs durağının da hasara uğradığını kaydetti. 

Yorumlar (0)