Lübnan'da hükümet 3 ayın sonunda kuruldu!

Lübnan, Başbakan Diyab önderliğinde yeni hükümetini kurdu. Diyab'ın "uzman" bakanlardan oluşturulduğunu söylediği hükümet, BM Genel Sekreteri Guterres'in de desteğini aldı.

DÜNYA 22.01.2020, 10:52 22.01.2020, 11:14
Lübnan'da hükümet 3 ayın sonunda kuruldu!

Lübnan'da eski Başbakan Saad Hariri'nin 29 Ekim 2019'da istifa etmesinin ardından bir türlü kurulamayan hükümet, yeni Başbakan Hassan Diyab tarafından kuruldu ve diğer siyasi partilerin de desteğini aldı.

Kabine "uzmanlar"dan oluşuyor

Eski Eğitim Bakanı olan Diyab'ın kurduğu 20 üyeli kabine, alanlarında uzman bakanlardan oluşuyor. Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde mühendislik profesörü olan Diyab, yeni hükümetinin "bağımsız yargı, başkaları tarafından zimmetlenmiş kaynakların geri alınması ve yasa dışı kâr elde ediminin engellenmesi" gibi alanlarda halk tarafından talep edilen hedeflere erişilmesi için çalışacağını vurguladı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Diyab'ı başbakanlık görevine geçtiğimiz Aralık ayında getirmişti. 


Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Diyab

Protestocuların talepleri için çalışılacak

Lübnan, 3 aydır yoğun protestolarla çalkalanıyor. Başbakan Hariri'nin istifasını isteyen öfkeli kalabalık, Hariri'nin görevinden ayrılmasının ardından da sakinleşmeyerek ülkedeki siyasi elitlerin tamamının istifa etmesini ve Lübnan ekonomisi ve siyasetinde çok derin reformlar yapılmasını talep etmişti. Diyab, hızla çöken Lübnan ekonomisini diriltmek için çalışacağını açıklamıştı.


Eski Başbakan Hariri ve yeni Başbakan Diyab

Yeni Lübnan Başbakanı, ülke siyasetinde büyük söz sahibi olan Hizbullah tarafından da destek görüyor.

Lübnan tarihinde bir ilk!

Diyab'ın kabinesi, Lübnan tarihinde bir ilk olarak Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı olarak atanan bir kadın da içeriyor. Kabinenin kalanı kendi alanlarında çalışmaları bulunan ve saygın eski akademisyenler veya danışmanlar içeriyor. Ancak birçok insanın "uzmanlar kabinesi" olarak nitelediği kabine, protestocular tarafından ikna edici bulunmuyor.

Eylemcler yeni kabineyi sıcak karşılamadı

Yeni kabinenin onaylandığının açıklanmasından kısa bir süre önce başkent Beyrut'ta sokaklara dökülen eylemciler, yeni kabineyi kabul etmediklerini açıklamışlardı. Eylemciler, ülkedeki siyasi ve ekonomik sistemi tamamıyla yenileyen reformlar talep ederken kabinenin tam bağımsız uzmanlar tarafından oluşturulmasını talep ediyordu.

Eylemcilerin bu talepleri hakkında AFP haber ajansına konuşan Beyrut Amerikan Üniversitesi profesörü Hilal Khashan, tamamıyla bağımsız uzmanlar tarafından oluşan "teknokratik" bir hükümetin sadece bir "hüsnükuruntu" olabileceğini söyledi. Khasan, "Her adayın arkasında elbette ki bir siyasi parti vardır" dedi.

Diyab, kabinesi için "kurtarma ekibi" dedi

Başbakan Hassan Diyab, yeni kabinenin açıklanmasından sonra hükümetinin 3 aydan uzun süredir ülke çapında dile getirilen talepleri yerine getirmek için çalışacağını açıkladı ve kabinesinin bir "kurtarma ekibi" olduğunu ifade etti. Diyab, ilk toplantısını Çarşamba günü (bugün) gerçekleştirecek yeni kabinenin "hızla ama acele etmeden" hareket edeceğini de vurguladı.

BM yeni kabineye desteğini açıkladı

Lübnan'ın yeni kabinesi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından memnuniyetle karşılandı. BM Genel Sekreteri Antoino Guterres, Salı günü açıklanan yeni kabinenin ağır borçlarla mücadele eden ülkede yapacağı desteklerin BM tarafından da destek göreceğini ifade etti.

Guterres'in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada yeni hükümetle reformlar için çalışılacağı vurgulanırken BM'nin "Lübnan'ın bağımsızlığını ve istikrarını güçlendirecek" her adıma destek vereceği ifade edildi.

Yorumlar (0)