Alevler tüm ülkeyi sardı! 740'tan fazla ev kül oldu

Avustralya'nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde uzun süredir kontrol altına alınamayan ve geçtiğimiz ay 6 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yangınlarda 740'tan fazla evin kül olduğu bildirildi. 

DÜNYA 16.12.2019, 09:23
Alevler tüm ülkeyi sardı! 740'tan fazla ev kül oldu

Avustralya'nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde başlayan, ardından Güney Avustralya ve Queensland eyaletlerinde çıkan yangınlarla süren doğal afetin zayiatı her geçen gün artıyor.

NSW Kırsal İtfaiye Servisi tarafından yapılan açıklamada, Sydney kırsalında yaklaşık 110 noktada süren yangınlar nedeniyle bugün Blue Mountains (Mavi Dağlar) bölgesinde en az 20 evin daha kül olduğu kaydedildi. 

Farklı noktalarda kontrolsüz olarak devam eden yangınlarda yanan ev sayısında artış yaşanacağı tahmin ediliyor. Bugün kül olan evlerle birlikte en az 744 ev, 49 tesis ve 1852 müştemilatın hasar gördüğü tespit edildi. Avustralya genelinde endişeye yol açan yangınların maddi boyutunun milyonlarca dolara ulaşacağı öngörülüyor.

6 kişi hayatını kaybetmişti

Avustralya'da bu yıl bahar aylarında erken başlayan yangınların, şimdiye dek 2,7 milyon hektarlık alanda etkili olduğu ifade ediliyor. Yeni Güney Galler eyaletinde geçtiğimiz ay 6 kişi yaşamını yitirmişti. Öte yandan, yangınların evcil hayvanların yanında yabani hayatta binlerce hayvanın telef olmasına yol açtığı bildirilmişti. 

Su kalitesinde düşüş yaşanabilir

Sydney kırsalında süren yangınlardan rüzgâr etkisiyle sürüklenen dumanlar, şehir merkezindeki hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Şehir üzerinde yoğunlaşan dumanlar sebebiyle geçtiğimiz hafta feribot seferleri iptal edilmiş, hava kalitesinin "tehlikeli" düzeyden 11 kat daha kötü olduğu kaydedilmişti.

Yangınların devam ettiği bölgelerdeki baraj sularının üzerine yağan kül ve atıklar sebebiyle ilerleyen zamanlarda Sydney'deki su kalitesinin de azalabileceği kaydediliyor. 

110 noktada devam ediyor

Yeni Güney Galler eyaletinde yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin yanında bin 500 itfaiyeci, yangınları kontrol altına almak amacıyla çaba harcıyor. 110 noktada yangınların sürdüğü belirtiliyor.

Rüzgârın etkisiyle 70 metre yüksekliğe ulaşan alevlerin görüldüğü yangınların hafta sonundan önce kontrol altına alınamaması halinde daha büyük sorunların meydana gelebileceği ifade ediliyor.

NSW Kırsal İtfaiyesi, Gospers Mountain bölgesinde çıkan yangının Mount Wilson, Mount Irvine, Mount Toma ve Berambing’deki yerleşim yerlerini tehlike soktuğunu kaydetti. 

Diğer yandan, olası yeni yangınlara karşı Northern Slopes, Central Ranges ve North Western bölgesinde ateş yakma yasağının ilan edildiği bildirildi.
 

Yorumlar (0)