ABD’de yaşayan Türk vatandaşı aktardı: “Kasırga sonrasında hiçbir yardım yapılmadı” 

ABD kıyılarında büyük oranda etkili olan Ida Kasırgası’nın üzerinden 10 gün geçti. Buna karşın afetzedelere hiçbir federal yardım sağlanmadı.  

DÜNYA 10.09.2021, 12:02 11.09.2021, 17:07
ABD’de yaşayan Türk vatandaşı aktardı: “Kasırga sonrasında hiçbir yardım yapılmadı” 

ABD’nin güney ve kuzey kıyılarında büyük oranda etkili olan Ida Kasırgası sebebiyle onlarca kişi evini boşaltmak zorunda kaldı. Eşyalar kullanılamaz hale gelirken bazı eyaletlerde uzun süreli elektrik kesintileri yaşandı.  

New Jersey eyaletinin Bergen bölgesinde de etkili olan kasırga sırasında evinde bulunan Veteriner Hekim Günsu Öcal, kendi mahallesindeki son durumu paylaştı. Kasırga üzerinden 10 gün geçmesine rağmen hükümetin kendilerine hiçbir yardımda bulunmadığını aktaran Öcal, kasırga sırasında ve sonrasında yaşadıklarını Türk ajansına aktardı. 



“Boğulmamak için üst komşuma sığındım” 

Öcal, 1 Eylül 2021 gecesinde yaşanan korku dolu anları şu cümlelerle aktardı: “O gece evimde dizi izliyordum. Sel uyarısından haberim olmadığından önlem almamıştım. Dairem giriş katta. Yağmur başladığı anda yarım saatte 1 metre kadar su içeri doldu. Boğulacağımı anlayınca üst komşuma sığındım. Eşyalarımın çoğu kullanılamaz hale geldi.” 



“Yetkililerin yardımlarını hala bekliyoruz” 

1969 senesinde veterinerlik doktorası için ABD’ye taşındığını ve 50 seneden uzun zamandır burada bulunduğunu; 1987 senesinden bu yana da New Jersey’de yaşadığını belirten Öcal, ABD’de yaşadığı süre zarfında ilk kez bu denli büyük çapta bir felaket gördüğünü ifade ediyor. 

Öcal: “Sel suları, yaşadığım sitenin bahçesini göle çevirdi. İtfaiye ve polis ekipleri botlarla gelerek bizleri kurtardı. Hasar tespiti için bir haftadır Federal Acil Durum Yönetim Ajansı yetkililerini bekliyorum. Geleceklerini söylemelerine rağmen kimse benimle irtibata geçmedi. Ben, emekli maaşıyla geçinen biriyim. Masraflarım ve geçici konaklamam için herhangi bir ödeme yapılmadı. Otel parasını cebimden ödemem gerekiyormuş. Bu imkansız! Neyse ki burada akrabalarım var. Şu anda onlarda kalıyorum.” 



“Yiyecek yardımı bile yapılmadı” 

Hackensack kentinde dairesi bulunan fakat sular altında kalan Amerikalı afetzedelerden James Arona ise durumu şu cümleleriyle açıklıyor: “Çok kızgınım. Yaşanılan felaket sonrasında kimse yardım ve ilgi göstermedi. 53 yaşındayım. Birikimimle aldığım ev sular altında kaldı. Bugüne kadarki tüm birikimim harabeye döndü. Yepyeni arabam da sular altında kaldı. Şu anda yatacak yerim yok. Yiyecek yardımı yapılmadı. Otel parası da vermiyorlar. Federal yetkilileri bekliyoruz. Bizi saatlerce beklettiler. Yedi blok ötede eyalet meclis üyesi oturuyor. O da geleceğini söyledi ama gelmedi."

Yorumlar (0)