ABD’de basına sızan belge ile halk sokağa indi: “En büyük hak kısıtlaması”

Amerika Birleşik Devletleri’nde Yüksek Mahkemenin kürtaj hakkını güvence altına alana Roe – Wade kararının feshedileceğine dair basında yer alan bir belge protesto gösterilerinin düzenlenmesine neden oldu.

DÜNYA 04.05.2022, 12:00 05.05.2022, 12:37
ABD’de basına sızan belge ile halk sokağa indi: “En büyük hak kısıtlaması”

Amerika Birleşik Devletleri’nde uzun yıllar tartışmalı konulardan biri olan kürtaj hakkının feshine ilişkin basında yer alan bir belge ülkede yaşayan vatandaşların sokağa çıkarak protesto gösterileri düzenlemelerine neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını ulusal çapta güvence altına alan 1973 tarihli Roe – Wade kararını feshedeceği ortaya çıktı. Basında yer alan belgeye göre ABD Yüksek Mahkemesinde görev alan 9 hakimin büyük bir kısmının 1973 tarihli Roe – Wade kararının en başından beri yanlış olduğunu düşündükleri ortaya çıktı.

ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı belgeyi doğruladı

Basına sızdırılan ve Hakim Samuel Alito’nun kaleme aldığı belirtilen belgeler nedeniyle başkent Washington’da yer alan Yüksek Mahkeme önünde protesto gösterileri düzenlendi. Belgenin basına sızdırılmasının ardından açıklamalarda bulunan ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts basında yer alan belgelerin doğru olduğunu ancak henüz nihai bir karar verilmediğini metnin taslak halinde olduğunu dile getirdi. Roberts ayrıca belgenin basına sızdırılmasını bir güven ihlali olarak nitelerken soruşturma başlatılması için de talimat verdiğini açıkladı.

Yüksek Mahkeme’nin “gizlilik” geleneği bozulabilir

Yüksek Mahkeme belgesinin basına sızdırılması ile bu konuda da bir ilk yaşanmış oldu. Mahkeme tarihinde bir ilk yaşanarak ilk kez bir taslak metni resmi olarak yayımlanmadan önce basında yer almış oldu. Yüksek Mahkeme’nin bu konuya ilişkin resmi kararını önümüzdeki iki ay içinde resmi olarak paylaşması bekleniyordu. Yüksek Mahkeme’nin kürtaj hakkını güvence altına alana kararı feshetmesi halinde sadece 49 yıllık bir karar ortadan kaldırılmış olmayacak, bunun yanı sıra mahkemenin gizlilik geleneği de bozulmuş olacak.

Taslak metninde ne var?

Basına sızdırılan taslak metninde Roe – Wade kararının son derece yanlış bir karar olduğu belirtilerek bu kararın zararlı sonuçlara yol açabileceği belirtiliyor. Metinde ayrıca kürtaj hakkının ülke geleneklerinde ve tarihinde yer almadığını belirten ifadeler de yer alıyor. Söz konusu yasa ile birlikte ABD’li kadınlara cenin rahim dışında yaşayacak duruma gelmeden önce yani hamileliğin 22 ila 24’üncü haftalarına kadar kürtaj yaptırma hakkı veriliyordu.

2019 yılında 630 binin üzerinde kürtaj işlemi gerçekleştirildi

Öte yandan 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde 630 binin üzerinde kürtaj yapıldığı biliniyor. Paylaşılan bu verilere göre ülkedeki kürtajlar 2010 yılına göre yüzde 18 azalmış durumda. 2019 verilerine göre kürtaj işlemlerinin yüzde 57’sini 20’li yaşlarındaki kadınlar oluşturuyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Demokratların Senato’daki lideri Chuck Schumer birlikte bir açıklama yaparak yaşananlar hakkında şu ifadelere yer verdiler:

Bu haberin doğru olması halinde Yüksek Mahkeme’nin son 50 yıl içinde en büyük hak kısıtlamasına gittiğini söyleyebiliriz. Cumhuriyetçilerin atadığı bu yargıçlar yakın tarihin en zararlı ve kötü kararı ile hatırlanacaklar.

Biden kürtajın temel bir hak olduğunu açıkladı

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden ise şu ifadelere yer verdi:

Bir kadın için kürtaj hakkı en temel haklardan biridir. Söz konusu kanun neredeyse 50 yıldır yürürlükte ve bu kanunun bozulmaması gerektiğini düşünüyorum. Mahkemenin Roe – Wade kararını iptal etmesi durumunda bir kadının seçim hakkını korumak yine ülkemizin seçilmiş kişilerine ve kasım ayında yapılacak olan seçimlere düşecek.

Ara seçimlerin ana tartışma konusu olabilir

ABD Yüksek Mahkemesinin kürtajı güvenceye alan kararı bozması halinde ABD’de bulunan tüm eyaletler kürtaj yasağı koyma yetkisine kavuşmuş olacak. Kararın iptal edilmesi halinde 26 eyaletin büyük bir olasılıkla kürtajı yasaklayacağı düşünülüyor. Roe – Wade kararının bozulması halinde ABD’de kasım ayında yapılacak ara seçimlerde ana tartışma konusu olması bekleniyor. Zira belgelerin basında yer almasının ardından Cumhuriyetçiler desteklediklerini açıklarken Demokratlar ise tasarıya öfke ile yaklaştı.

Yorumlar (0)