ABD, Ukrayna için ‘acil’ butonuna bastı, hazırlıklar başladı

ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde onaylanan askeri yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya ‘acilen’ Patriot hava savunma füzeleri ve topçu mühimmatı göndereceğini açıkladı.

DÜNYA 28.04.2024, 11:38 29.04.2024, 18:07 Melina Ay
ABD, Ukrayna için ‘acil’ butonuna bastı, hazırlıklar başladı

BBC Türkçe’nin haberine göre, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin bu yönde 6 milyar dolarlık bir fon ayırdığını duyurdu. Ancak, füzeleri fırlatmak için gereken Patriot sisteminin şu anda gönderilmeyeceği belirtildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, artan Rus hava tehdidine karşı acilen Patriot sistemlerine ihtiyaç duyduklarını ve bu sistemlerin hayat kurtarabileceğini ifade etti. Ukrayna, Rusya'nın dün gece boyunca büyük bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini ve üç bölgede enerji altyapılarını hedef aldığını, dört enerji santralinin ciddi hasar gördüğünü açıkladı. Harkov'daki yetkililer, bir hastanenin de zarar gördüğünü belirtti. Rusya ise dün Krasnodar bölgesinde Ukrayna'ya ait 66 insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

BBC Türkçe’ye ulaşan bir kaynak, ABD tarafından açıklanan 6 milyar dolarlık yardımın Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan ve 1 milyar dolarlık ek acil yardımı da içeren 60 milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası olduğunu doğruladı.

“Yardım paketinin bir parçası olmayacak”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, basın mensuplarının 2 gün önce yönelttiği soruları yanıtlarken, ABD'nin Ukrayna'ya ulaştırılacak en büyük güvenlik yardım paketinin ‘derhal harekete geçireceğini’ açıkladı. Bu yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya hava savunma sistemleri, insansız hava araçları ve topçu mühimmatı gönderilecek. Ancak, Patriot füze sistemleri bu yardım paketinin bir parçası olmayacak.

“Başka önleyicilere de ihtiyacı var”

Austin, “Ukraynalıların ihtiyacı olan sadece Patriotlar değil, başka tür sistemlere ve önleyicilere de ihtiyacı var. Patriot'u sihirli değnek haline getirme konusunda hepimizi uyarmak isterim” diye konuştu. Ancak Austin, Patriot füze sisteminin yakında Kiev'e gönderileceğinden emin olduğunu ve Avrupalı ortaklarla bu yönde görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Yardım paketinin bir kısmı da Ukrayna'nın kendi savunma sanayisini geliştirmesine ayrılacak ve böylece Ukrayna, ihtiyaç duyduğu mühimmatı üretmeye başlayabilecek. Austin, Rusya'nın halihazırda topçu mühimmatı ve diğer silahların yerli üretimini arttırdığını ve bunun yanı sıra İran ve Kuzey Kore'den yardım aldığını söyledi.

Başka 2 ülkeden daha yardım var

Ukrayna, S-300 gibi Sovyet döneminden kalma karadan havaya füzelerin yanı sıra sınırlı sayıda diğer Batılı füze savunma sistemlerine ve Patriot sistemlerine sahip. Bunlar, Ukrayna'nın sahip olduğu en gelişmiş ve maliyetli hava savunma sistemleri arasında yer alıyor. Her bir Patriot bataryasının maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar civarında. Patriot füzelerinin maliyeti ise yaklaşık 4 milyon dolar olarak biliniyor. Almanya, geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya ek bir Patriot sistemi gönderme sözü verdi. Yunanistan ise sahip oldukları Patriot ve S-300 stoklarına rağmen Ukrayna'ya yeterli miktarda yardım gönderemeyeceklerini açıkladı. İspanya da Patriot füzeleri göndermeyi planladığını ancak tam bir Patriot sistemi gönderme imkanlarının olmadığını belirtti.

Yorumlar (0)