Bayraktar Kızılelma bir aşamayı daha geçti

Baykar'ın öz kaynaklarıyla özgün ve milli olarak geliştirdiği Bayraktar Kızılelma, test programı çerçevesinde yapılan 'Orta İrtifa Sistem Tanımlama Testi'ni de başarılı bir şekilde tamamlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.03.2023, 22:40
Bayraktar Kızılelma bir aşamayı daha geçti

Baykar tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, Bayraktar Kızılelma insansız savaş uçağının gökyüzündeki testleri sürüyor. Ülkemizin ilk insansız savaş uçağı bu çerçevede Tekirdağ'a bağlı Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde üçüncü uçuşunu yaptı.

Baykar Teknoloji Lideri ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın yönetiminde yapılan üçüncü uçuşta, Bayraktar Kızılelma 20 bin feet yüksekliğe çıkarak 'Orta İrtifa Sistem Tanımlama Testi'ni başarılı bir şekilde tamamladı. Teste eşlik eden Bayraktar AKINCI da kamerasıyla uçağı gökyüzünde seyretti.



"2024 yılının başında seri üretime başlamayı amaçlıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayraktar, uçağın orta irtifadaki sistem tanımlama testini başarılı bir şekilde tamamladığını kaydederek, "Bu yaptığımız üçüncü test oldu. Bundan böyle de geliştirme çalışmalarımız çerçevesinde pek çok test yapılacak." ifadelerine yer verdi.

Önümüzdeki senenin başında Bayraktar Kızılelma'nın seri üretimine başlamayı amaçladıklarını vurgulayan Bayraktar, "Buna ek olarak heyecanla ilk uçuşunu beklemekte olduğumuz, kısa pistli gemilere inip kalkabilen ilk SİHA olacak olan Bayraktar TB3'ün de ilk uçuşu için hazırlık yapıyoruz. Bütün bu gelişmeler milletimize ve vatanımıza hayırlı uğurlu olsun. Bayraktar Kızılelma ve Bayraktar TB3 Allah'ın izniyle İstanbul'da 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yapılacak TEKNOFEST'te halkımızla buluşacak. Bütün vatandaşlarımızı teknolojinin kalbinin çaptığı yer olan TEKNOFEST'e, İstanbul'a, Atatürk Havaalanı'na bekliyoruz." yorumunda bulundu.

Rekor sürede uçtu

Baykar'ın tamamen öz sermayesi ile yola çıktığı proje 2021 senesinde başladı. 14 Kasım 2022 tarihinde üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numarasına sahip Bayraktar Kızılelma, Çorlu'ya intikal etti. Burada yer testlerini hızlı bir biçimde başarıyla geçtikten sonra 14 Aralık 2022'de ilk uçuşunu yaptı. Bayraktar Kızılelma bir sene gibi rekor bir süre zarfında gökyüzü ile bir araya geldi. 23 Ocak 2022'de ikinci uçuşuyla birlikte 'Sistem Tanımlama Testi'ni de başarıyla bitirdi.

Söz konusu uçak özellikle kısa piste sahip olan gemilere iniş kalkış yetenekleriyle muharebe sahasında bir devrim gerçekleştirecek olan bir platform olacak.

Ülkemizin inşa ettiği TCG Anadolu Gemisi'nde olduğu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yeteneklerine sahip olacak bir şekilde geliştirilen uçak, bahse konu becerisi sayesinde denizaşırı misyonlarda çok önemli roller üstlenecek. Bu yeteneğiyle Mavi Vatan'ın korunmasında da aktif bir şekilde rol alacak.

Milli olarak geliştirilen bütün mühimmatları kullanacak olan Bayraktar Kızılelma, planlanan 1,5 ton faydalı yük taşıma kapasitesiyle de büyük bir kuvvet çarpanı olacak. Uçağa entegre edilecek olan AESA radar ile birlikte yüksek durumsal farkındalık da kazandırılacak.

Tasarımından gelen düşük radar izi sayesinde en zor misyonları dahi başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan Bayraktar Kızılelma'nın altı ton kalkış ağırlığına sahip olması amaçlanıyor.



Harp sahasında dengeler değişecek

İHA'lardan farklı olarak agresif manevralar yaparak adeta insanlı savaş uçakları gibi hava muharebelerine girebilecek olan Bayraktar Kızılelma, söz konusu özelliğiyle savaş sahasında dengeleri tamamen değiştirecek.

İHA ve SİHA'lardan elde edilen deneyimlerle Türk teknisyen ve mühendisleri tarafından geliştirme faaliyetleri süren Bayraktar Kızılelma, yerli ve milli hava-hava mühimmatlarıyla birlikte hava hedeflerine karşı da büyük bir etkinlik sağlayacak.

Yorumlar (0)