Ürdün'de Osmanlı'dan kalma tarihi yapı: İskandarani

Ürdün'ün başkenti Amman dolaylarındaki Salt şehrinde yer alan Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma İskandarani isimli tarihi yapı, hiçbir özelliğini kaybetmeden şeklini sağlam bir şekilde korumayı sürdürüyor.

KÜLTÜR-SANAT 19.06.2022, 21:59
Ürdün'de Osmanlı'dan kalma tarihi yapı: İskandarani

Şehirdeki, Osmanlı İmparatorluğu dönemi simgelerinden yalnızca biri olan ve inşası 180 sene evveline dayanan tarihi yapı, yabancı ve yerli turistlere modern bir kafe olarak hizmet sunuyor.

Salt, Ürdün Haşimi Krallığı'ndaki en büyük dördüncü şehir olarak kabul ediliyor. Büyük İskender döneminde şehri ele geçirip bir tapınak inşa eden Yunan komutana atıfla şehrin adı 'Saltos' olarak da biliniyor.

'İskenderunlu' anlamına geliyor

Salt şehrinin sembollerinden biri olarak görülen İskandarani isimli tarihi yapı, Türk asıllı mirasçılarınca aslına uygun bir şekilde elden geçirilerek kafe yapıldı.

İşletme sahibi Muhammed Bakir (38), basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu mekanın ilk dönemlerde at barınağı olarak kullanıldığını, akabinde 1960'da şekerleme atölyesine dönüştürüldüğünü ve 1982'ye değin bu şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Bakir, "Altı sene evveline kadar kendi haline terk edilmiş bir mekandı. Kökeni İskenderun'a dayanan amcam ve ben kafeye dönüştürmeyi planladık. İsmini de İskandarani (İskenderunlu) koyduk." diye konuştu. 

Türk Şehitliği'ne yakın bir noktada bulunuyor

Mekanın Osmanlı düğümü motifi veyahut kemer sistemi olarak da bilinen yapı ile karakterize olduğunu kaydeden Bakir, Osmanlı İmparatorluğu tarihini canlandırması ve dedelerinden kalmasının da kendilerini bu mekana çok fazla bağladığını ve motivasyonlarını yükselttiğini belirtti.

Bakir, yapının yüzde 50'sinin caddenin alt bölümünde olduğunu ve içerisinde ziyaretçi kabul ettikleri bir mağaranın yer aldığını söyleyerek, mekanın atmosferi, Türk müziği yayını ve menüsüyle diğer yerlerden ayrıldığını ifade etti.

"Kentteki Türk Şehitliği'ne de yakın bir nokta. Oraya giden Türkler, kafemize de uğruyor." diyen Bakir, ülkenin farklı şehirlerinden yerel ziyaretçilere ek olarak yabancıların da buraya geldiğini kaydederek, yoğun müşteri neticesinde yakın zamanda mekanı büyütmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Salt kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Salt şehri 27 Haziran tarihinde UNESCO (BM Kültür, Bilim ve Eğitim Örgütü) tarafından 'misafirperverlik ve hoşgörü kenti' olarak isimlendirilerek Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmişti.

Dini ve kültürel çeşitliliği ile öne çıkan kent, başta Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkmasının ardından yaptırılan Osmanlı Saray Evi olmak kaydıyla birçok arkeolojik, tarihi ve miras alanına da ev sahipliği yapıyor.

Yorumlar (0)