Türk tiyatrosundan bir Yıldız Kenter geçti

Çok sayıda usta ismi Türk tiyatrosuna kazandıran Yıldız Kenter, 3 yıl önce bugün vefat etti. Rol aldığı sinema filmler, sahnelediği tiyatro oyunları ve yetiştirdiği öğrencileriyle Türk sanat dünyasına adını altın harflerle yazdıran Yıldız Kenter, ölümünün ardından geçen 3 yılda unutulmadı. İşte 91 yıllık ömrüne sayısız başarı sığdıran Yıldız Kenter'in yaşam yolculuğundan kesitler...

KÜLTÜR-SANAT 17.11.2022, 11:06 18.11.2022, 08:06 Hakan Öksüz
Türk tiyatrosundan bir Yıldız Kenter geçti

Türk tiyatro ve sinemasının efsanevi isimlerinden Yıldız Kenter, 3 yıl önce bugün hayatını kaybetti. Çok sayıda usta oyuncuyu yetiştiren ve 91 yaşında hayata gözlerini yuman Yıldız Kenter, ölümünün ardından geçen 3 yılda unutulmadı. "Pembe Kadın", "Beyaz Melek" ve "Hanım" gibi sinema filmlerinde boy gösteren Yıldız Kenter, Anna Karenina" ve "Ben Anadolu" gibi eserlerden uyarlanan tiyatro oyunlarında yer aldı.

Gerçek ismi Ayşe Yıldız'dı

Uzun kariyerinde 100'den fazla tiyatro oyununda sahne alan ve "hocaların hocası" olarak anılan Yıldız Kenter'in hayatı merak ediliyor. Yıldız Kenter, Ahmet Naci Bey ve daha sonra "Nadide" adını alan İngiliz kökenli Olga Cynthia'nın çocuğu olarak 1928 yılında İstanbul'da doğdu. 7 kişiden oluşan bir ailede büyüyen usta oyuncunun gerçek adı Ayşe Yıldız'dı. 

Yıllar sonra Türk tiyatro ve sinemasına damga vuracak olan Yıldız Kenter; ablası Güner, ağabeyleri Mahmut ve Nedim, küçük kardeşi Müşfik ile beraber mutlu bir çocukluk geçirdi. Babası Ahmet Naci Bey'in desteğiyle Ankara Devlet Konservatuvarına giren Yıldız Kenter, buradan başarıyla mezun oldu.

"Babam gizlice götürdü, konservatura kaydımı yaptırdı"

Konservatuvara girmesinin ardından babasının desteğinin bulunduğunu kaydeden Yıldız Kenter, o yıllardan şöyle bahsetmişti:

"Annem çok iyi bir kadındı, babam da çok iyiydi. Onların sayesinde birçok farklı şeyi yapabilme imkânına ulaştık. Babam, oyuncu olmam için beni çok teşvik etti. Beni gizli gizli konservatuvara götürdü. Çünkü ağabeyim istemiyordu, çok tutucuydu. Konservatuvara gitmemi önce istemedi ama daha sonra o da çok destek verdi. O konservatuvarda hayatımın en huzurlu zamanlarını geçirdim. Hocalarımız ustaydı. Çok rafine hocalarla birlikte çalıştım."

Yeni teknikler öğrenmek için ABD ve İngiltere'ye gitti

1956 ile 1959 arasında 3 yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda görev yapan Yıldız Kenter, oyunculukta yeni teknikler öğrenmek amacıyla ABD ve İngiltere'ye gitti. Burada oyunculuğunu geliştiren usta aktris, eşi Şükran Güngör ve kardeşi Müşfik Kenter ile beraber 1959 yılında Kent Oyuncuları Topluluğunu oluşturdu. 2014 yılına kadar ayakta kalan Kent Oyuncuları Topluluğu, çok sayıda oyunu sahneledi.

Oyunculuğa olan sevgisinin hayatı boyunca eksilmediğini ve tiyatronun, kendisi için hep özel olarak kaldığını belirten Yıldız Kenter, "Sanat, insana yaşam gücü verir. Sevgili Atatürk'ümüz de bundan bahsetti. Yaşam gücünü artıran ve onu uzatan olağanüstü bir güçtür sanat." ifadeleriyle sanat hakkında görüşlerini açıklamıştı. 

İngilizce tiyatro oyunları da sahneledi

Üç defa Altın Portakal ödülüne lâyık görülen Yıldız Kenter, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde bölüm başkanlığı görevini de yürüttü. ABD, Sovyetler Birliği ve Kıbrıs'ın dışında sayısız Avrupa ülkesinde İngilizce oyunlar sahneleyen Yıldız Kenter'e, 1981 yılında "devlet sanatçısı" unvanı verildi.

Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu, Yıldız Kenter'i, "yüzyılın en başarılı yüz kadınından biri" olarak seçti. Yabancı festivallerde birçok kez "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazanan usta aktris, 1999'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Onur Ödülü'ne lâyık görüldü. Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü'nü 1998 yılında alan Yıldız Kenter, yüzlerce öğrenci yetiştirdi. 17 Kasım 2019'da hayata gözlerini yuman usta oyuncu, Aşiyan Kabristanı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

Yorumlar (0)