Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kuruluşu tamamlanıyor!

Milli arkeoloji konu başlığı altında bilimsel çalışmalar ve kamu diplomasisi faaliyetlerinin yürütüleceği “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Ensitüsü” nün kuruluş çalışmaları tamamlandı. Vakıf, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında kuruluyor.

KÜLTÜR-SANAT 23.01.2021, 16:38 24.01.2021, 12:46
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kuruluşu tamamlanıyor!

İlk milli arkeoloji alanında çalışmaların yürütüleceği, bilimsel çalışmalar ve kamu diplomasisi alanında faaliyetlerin de ilerleyeceği Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı çatısı altında, “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Ensitüsü” kuruluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında kurulacak olan Enstitü için hazırlıklarda sona gelinirken, vakıf Avrupa Komisyonu desteğiyle Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.

Fatma Şahin, enstitünün ‘Türk arkeoloji ekolünü oluşturmak’ amacıyla kurulduğunu söyledi

Faaliyetlere destek verecek olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; çalışmaların 2014 yılında başladığını, enstitünün ise arkeoloji bilimini yükseltmek ve Türk arkeoloji ekolünü oluşturmak amacıyla kurulduğunu belirtti. Enstitü projesinin sadece Gaziantep için değil, Türkiye için büyük bir değer olacağını kaydeden Şahin, destek veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve iş birlikleri için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a da teşekkür etti.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Ensitüsü’nün çalışmaları, Türkiye ve Avrupa'dan 430 kültür, sanat ve bilim insanının katlı vermesiyle başladı. Bu kapsamda enstitü merkezi, etkinlik alanları ve arkeometri laboratuvarı için Gaziantep'teki Kendirli Kilisesi ile Latin Okulu'nun restore edildi. Enstitü kapsamında kurulan "Arkeometri Laboratuvarı" ile, Türkiye'nin ilk saha yönetimi laboratuarı yapılmış olacak. Laboratuvarın, arkeometrik araştırmalarda analitik tekniklerin öğretilmesini destekleyecek bir merkez olması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)