Erdoğan: İHA üretiminde dünyada ilk 3-4 ülke arasındayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli ve yerli imkanlarla Türkiye’nin savunma sanayisindeki gücünü her geçen gün arttırdığına dikkat çekerek, “İHA üretiminde dünyada ilk 3-4 ülke arasındayız.” dedi.

GÜNDEM 23.01.2021, 17:09 24.01.2021, 12:42
Erdoğan: İHA üretiminde dünyada ilk 3-4 ülke arasındayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Fırkateyni Denize İniş Töreni ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3. Gemi İlk Kaynak Töreni’nde gündeme dair açıklamalar yaptı.

Erdoğan yaptığı konuşmada yerli savunma sanayiye ilişkin gelinen son noktayı değerlendirdi.

Ülkemizin, kendisini idame ettirebilen, kendi savaş gemisini tasarlayabilen 10 ülke arasında yer aldığını söyleyen Erdoğan şu cümleleri kurdu:

“Güçlü olmak bir tercih değil zorunluluktur”

“Savunmada güçlü, teknolojik ve bağımsız olarak ayakta duramayan ülkelerin geleceği güvenle bakabilmeleri söz konusu değildir. Ülkemiz hem milli güvenliğini garantilemek hem de dostlarının hakkını savunabilmek amacıyla caydırıcılığı en üst seviyede tutmak durumundadır.

Ekonomik, askeri ve diplomatik olarak güçlü olmak bizler için tercih değil bir zorunluluktur. Biz bu iddiaları, amaçları dünyanın gidişatına göre söyleyebilecek sözü olan bir milletiz.

“SİHA ve İHA’larımız gıptayla takip ediliyor”

Savunma sanayide 2002 senesinde yalnızca 62 proje yapılırken bu sayı bugün 700’e yaklaştı. Deniz ve kara araçlarında kendisiyle beraber müttefik ve dost ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek konuma geldik. Şimdiye dek yapılan çalışmalarımızdan elde ettiğimiz başarıları kurumlarımızın iş birliği ve uyum içerisinde çalışmasına borçluyuz. Öyle bir yere gidiyoruz ki artık hiç arzu etmeyiz ama kötü komşu bizi ev sahibi yaptı.

“Üretim alanında ilk 3’teyiz”

Herhangi bir alan için muadil proje ve ürünlerde muhakkak kendi şirketlerimizi ve milli kuruluşlarımızı tercih etmek ilk önceliğimiz. Yaptığımız yatırımların omurgaları muhakkak milli imkanlara dayanmalıdır. Türkiye İHA; SİHA ve TİHA üretiminde artık dünyada ilk 3-4 ülke arasında. Savunma sanayide yalnızca geçmişin eksiklerini gidermekle kalmayıp geleceğe de hazırlanıyoruz.

“Donanma gücümüzü daha da arttıracağız”

Gelecek 5 yılda hizmete açacağımız 5 büyük projeyle donanma gücümüzü çok daha güçlendireceğiz. Denizaltı teknolojisi için önemli kabiliyetler edindiğimiz yeni tip 6 denizaltıyı ilk olarak Piri Reis’ten 2022 senesinde başlamak üzere her sene birer tane olacak şekilde hizmete alacağız. Gökdeniz’i (Korkut alçak irtifa hava savunma sisteminin deniz versiyonu) ilk defa İstanbul Fırkateyni’yle beraber envantere alacağız. Anadolu Gemimizin ardından milli ve yerli olarak planlayacağımız uçak gemimiz bizi bu alanda en üst lige götürecektir.”

Yorumlar (0)