TRT’nin ortak yapımcısı olduğu “Quo Vadis, Aida?” Oscar’ın kısa listesinde yer aldı!

93.kez bu yıl düzenlenecek olan Akademi Ödülleri’nde “En İyi Yabancı Film” dalındaki 15 filme indirilmiş kısa liste açıklandı. Listede, TRT Ortak Yapımı olarak dikkat çeken “Quo Vadis, Aida?” filmi de, kısa listede yer alan filmlerden bir tanesi oldu.

KÜLTÜR-SANAT 11.02.2021, 14:02 11.02.2021, 18:10
TRT’nin ortak yapımcısı olduğu “Quo Vadis, Aida?” Oscar’ın kısa listesinde yer aldı!

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından düzenlenen Oscar Ödülleri, bu yıl doksan üçüncü kez takipçileriyle buluşacak. “En İyi Yabancı Film” ödülü dahil bazı filmler için kısa listeler açıklandı. Listede Türkiye’nin adayı “7. Koğuştaki Mucize” yer alamazken, TRT’nin ortak yapımcısı olduğu “Quo Vadis, Aida?” filmi, oldukça dikkat çekti. 93 filmin başvurduğu adaylıkta filmler, seçici kurul kararıyla 15 filme inmişti. Listede Bosnalı yönetmen Jasmila Zbanic’in yeni filmi ve Dünyanın en prestijli festivallerinde yer bulan “Quo Vadis, Aida?” filmi de, 15 film içinde yer aldı.

Kesin Oscar adaylarının, 13 Mart’ta açıklanması bekleniyor

Geçtiğimiz yıl “En İyi Yabancı Film” ödülünü, “En İyi Film” ödülünüde kazanan, Güney Kore yapımı “Parazit” filminin kazanmıştı. Ayrıca geçen yıl, TRT destekli Makedonya yapını belgesel “Honeyland” yani “Bal Ülkesi” de En İyi Yabancı Film ve En İyi Belgesel dallarında yarışmıştı.

Bu yıl pandemi nedeniyle Nisan ayında düzenlenmesine karar verilen Oscar Ödülleri’de, tüm kategorilerdeki kesin adayların 13 Mart’ta açıklanması planlanıyor. 25 Nisan gecesini 26 Nisan sabahına bağlayan zamanda düzenlenecek olan 93. Akademi Ödülleri’de heykelcikler, keyfili bir törende sahiplerini bulacak.

Dünya prömiyerini, Venedik’te yapmıştı

Bosna-Hersek’in Oscar adayı olan “Quo Vadis, Aida?” filmi;  Bosna Hersek, Türkiye, Avusturya, Romanya, Hollanda, Almanya, Polonya, Fransa ve Norveç ortak yapımı olarak dikkat çekiyor.1995 yılında yaşanan Srebrenitsa katliamına odaklanan film, Sırp askerleri tarafından kadınlar ve çocuklar dahil on binlerce Bosnalı’nın öldürüldüğü soykırım günlerine gidiyor. Hikayesi Birleşmiş Milletler Üssü’nde geçen filmin, izleyenleri büyük acıların yaşandığı günlere götürüyor.

Quo Vadis, Aida?, Dünya galasını ise 2020 yılının Eylül ayında Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirmişti. Festivalin ‘Ana Yarışma’ bölümünde yarışan film, Toronto Film Festivali ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde de yarışmıştı.

Yorumlar (0)