Sular çekildi, antik yol ortaya çıktı

Van'da geçtiğimiz sene etkili olan kuraklık ve global iklim değişikliği sebebiyle su seviyesinde azalma meydana gelen Van Gölü'nde, Çarpanak Adası'na ulaşımın sağlanabilmesi için inşa edilen 1 kilometre uzunluğundaki antik yolun büyük kısmı ortaya çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 11.05.2022, 21:45
Sular çekildi, antik yol ortaya çıktı

Aşırı oranda buharlaşma ve geçtiğimiz sene yağışların azalması neticesinde son dönemlerin en büyük su kaybının meydana geldiği Van Gölü'nde çekilmeyle birlikte tarihi yapılar ve uzun bir süre zarfında oluşan mikrobiyalitler görülmeye başladı.

Göldeki dört büyük adadan biri olan, doğası ve Ktouts Manastırı'yla çok sayıda ziyaretçi konuk eden Çarpanak Adası'nı karayla bağlayan 1 kilometre uzunluğuna sahip yolun büyük kısmı da çekilmeyle birlikte kara parçasına dönüştü.

"Van'ın eski ismi 'Tuşba' idi"

Van YYÜ (Yüzüncü Yıl Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, basın mensuplarına, eski ismi 'Tuşba' olan kentin Urartulara uzun seneler boyunca başkentlik yaptığını dile getirdi. 

Urartuların hem deniz hem de kara yoluyla göl etrafına ulaşım alternatifleri kurduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Bu yollardan biri Tuşba'dan başlıyor ve Çarpanak Adası'na dek sürüyor. Çarpanak Kilisesi'nin Orta Çağ'a ait olduğunu biliyoruz. Bu bölge Antik Çağ'da yarım ada şeklindeymiş. Yolun seviyesini yükseltmişler ve ulaşımı karadan da sağlamışlar. Amik ve Ayanıs kalelerinden sahil yolu takip edilerek Muradiye'ye dek devam eden bir Urartu yolu var. "dedi. 

"Antik bir yol"

Çarpanak Adası'na doğru giden yolun zaman geçtikte sular altında kaldığını belirten Çavuşoğlu, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"2021'deki kuraklık sebebiyle göldeki su seviyesi düştü. Bu sebeple de yol açık bir şekilde görülebiliyor. 1994 senesinde su seviyesi yükselmişti ve yol daha da suya batmıştı. Tuşba'dan kalelere, kalelerden de diğer yerleşimlere kara yolu üzerinden ulaşımı sağlamak için inşa edilmiş. Yolun genişliği bir at arabası sığacak şekilde ayarlanmış. Erzak gibi günlük gereksinimler ve ulaşım amacıyla inşa edilmiş antik bir yoldan bahsediyoruz. Yolun taşlar dizilmek suretiyle yapıldığı, suyun zamanla yolu aşındırmasının akabinde yalnızca ana taşların kaldığı açık bir şekilde görülebiliyor."

Yorumlar (0)