Su çekildi, bazilika göründü!

Su çekilmesi İznik Gölü'ndeki bazilikayı görünür hale getirdi. İznik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Konur Genç, ilk kez böyle bir görüntüyle karşı karşıya olduklarını belirterek, "Böyle giderse, bazilika su üstünde kalacak" dedi.

KÜLTÜR-SANAT 30.11.2019, 13:28
Su çekildi, bazilika göründü!

İznik Gölü'nde, kıyıdan yer yer 25 metreye varan su çekilmesi, 2014 senesinde keşfedilen bazilika kalıntısının üst bölümlerini, su üstünde görünür duruma getirdi.

1500 yıl öncesine ait

Bursa'nın İznik ilçesinde, göl kıyısının 20 metre açığında 1,5-2 metre derinlikte bulunan, bin 500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürüleceği açıklanan bazilika, suların çekilmesiyle gölün yüzeyinde görünmeye başladı.

Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yapan İznik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Konur Genç, su çekilmesinin her sene yaşandığını, bunun mevsimden kaynaklı bir durum olduğunu kaydetti.

"Böyle giderse su üstünde kalacak"

İznik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Konur Genç, bu seneki çekilmenin önceki senelere göre biraz daha fazla olduğunu ifade ederek, "Bazilika ortaya çıkmak üzere. İlk kez böyle bir görüntüyle karşı karşıyayız. Bu tarihî yapı, bundan bir iki yıl önce yaklaşık 1-2 metre suyun altındaydı. Böyle giderse, yağmur yağmazsa herhalde bazilika su üstünde kalacak." dedi.

Göl kenarındaki bir işletmenin sahibi olan Bekir Uslu ise bazilikanın birçok kişinin ilgisini çektiğini vurguladı.

Bekir Uslu, "Bazilikanın kuraklıktan dolayı ortaya çıkması, gelenlerin sayısını oldukça artırdı. Hem yerli hem yabancı ziyaretçiler görmek için geliyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)