Sondaj çalışmalarıyla belli oldu: 5 bin sene öncesine uzanıyor

Anadolu coğrafyasındaki ilk yazılı tabletlerinin yer aldığı Kültepe Karum/Kaniş Höyüğü'ndeki kazılarda ulaşılan veriler ve bahse konu bölgedeki sondaj faaliyetlerinde ulaşılan bitki polenleri, Kayseri'de bağcılık çalışmalarının 5 bin sene evvel de gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

KÜLTÜR-SANAT 18.07.2022, 22:52
Sondaj çalışmalarıyla belli oldu: 5 bin sene öncesine uzanıyor

Kültepe'de devam eden kazılar, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında yapılıyor.

Kazılarda ulaşılan veriler ve bölgede gerçekleştirilen sondajla erişilen bitki polenleri, bağlarıyla ünlü olan Gesi Mahallesi'nin yer aldığı, 'Gesi Bağları' adlı türküsü ve 'bağ oturmaları' ile ünlü ilde bağcılığın 5 bin sene evveline dek uzandığını ortaya çıkardı.

Kulakoğlu, basın mensuplarına, geçtiğimiz ayın ortası itibarıyla faaliyetlere başladıklarını, hava koşulları el verdiği müddetçe sahada olacaklarını ifade etti.

Kazı faaliyetlerine ülkemizdeki üniversitelerin yanı sıra Güney Kore, Brezilya, Avusturya ve Japonya gibi ülkelerden de araştırmacıların iştirak ettiğini kaydeden Kulakoğlu, bölgenin florasını, iklimini de incelediklerini kaydetti.

"Anadolu coğrafyasındaki en eski bağcılık burada yapılmış"

Kulakoğlu, kazılarda elde edilen çivi yazılı tabletlerde Kültepe dolaylarında yetiştirilen bitkilerden de bahsedildiğini söyleyerek, "Para ettiği için kayıt altına alınmış. Bahçe fiyatları tabletlere yazılmış. Suya yakın olan evlerin daha pahalı olduğu görülüyor." şeklinde konuştu. 

Helenistik döneme ait olan bir levhada bölgenin, burada ikamet edenlerin bağı olarak geçtiğini aktaran Kulakoğlu, şu sözleri sarf etti:

"Bağlardan birinin kiralanması ve karşılığının ödenememesine ilişkin mahkeme kararı var. Bunlar Helenistik döneme dair. Bunların tümü yazılı belgelerde geçiyor. Burada ulaştığımız veriler, Anadolu coğrafyasında tespit edilen en eski bağcılık kültürünün burada olduğunu gösteriyor. 

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Doç. Dr. Çetin Şenkul'un gerçekleştirdiği faaliyetler doğrultusunda daha evvel bağcılığın, bahçeciliğin Beyşehir Gölü dolaylarında tespit edilen polenlere göre yaklaşık olarak 1500 sene evveline tarihlendirildiği görülüyor. 

"5 bin sene öncesine dayanıyor"

Burada gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde gördük ki 5 bin sene evvel kentte bağcılık yapılıyormuş. Bağcılıktan kastımız ise doğal olarak yetişen ağaçlar değil. İnsanlar kendilerine ait olan arsalarda bilinçli bir şekilde ağaç dikmiş, gerektiğinde aşı yaparak seçkin meyvelerden ve tohumlardan iyi ürün almaya 5 bin yıl evvel başlamış. Kentte bağ oturmaları, herkesin bağının olması, bağlar hakkında türküler yazılması aslında 5 bin senelik bir gelenek.

Kazılarda bulunan tohumlardan ürün alındığı iddiaları var. Böyle bir şey asla söz konusu değil. Bu tohumlar kömürleşmiş vaziyette. Tohumlardan yalnızca o dönemin bitki örtüsünü ve florasını, o dönemli iklim şartlarını anlayabiliyoruz." 

Yorumlar (0)