Sivas’ta otların arasında kaybolan tarihi kalıntılar

Sivas’ta yer alan ve 2008 yılında keşfedilen Selçuklu dönemine ait hamam kalıntıları içerisinde büyüyen otlar nedeniyle adeta görünmez hale geldi. O dönemde insanların rahatça görmesi ve dış etkenlerden korunması için yapılan cam fanusun içinde nem nedeniyle yabani otlar büyüme başladı ve fanusun içinde yer alan tarihi kalıntılar görünmez hale geldi.

KÜLTÜR-SANAT 11.05.2022, 14:01 11.05.2022, 17:40
Sivas’ta otların arasında kaybolan tarihi kalıntılar

2008 yılında Sivas Belediyesi’nin ‘Selçuk Park ve Kent Meydanı Düzenleme Projesi’ kapsamında gerçekleştirdiği kazılarda ortaya çıkarılan hamam kalıntılarının Selçuklu döneminden kalma olduğu anlaşılmıştı. O dönemden kalan 3 medresenin ortasında yer alan tarihi hamam kalıntıları üzerine cam fanuslar örtülerek koruma altına alınmıştı. Bu şekilde kalıntılar hem dışarıdan izlenebilecek bir duruma geldi hem de dış etkenlerden korunarak sağlam bir şekilde kaldı. Öte yandan bu şekilde meydanın bütünlüğü de korunmuş oldu. Ancak yıllar geçtikçe camların altında oluşan nem sebebiyle alt kısımlarında yabani otlar büyümeye başladı. Zamanla otların arasında kaybolan kalıntılar dışarıdan görülemeyecek duruma gelmeye başladı. Konudan haberdar olmayan vatandaşlar altında ne olduğunu merak ederken birçok vatandaş da camların kaldırılarak kalıntıların açığa çıkartılması gerektiğini düşünüyor.

“Buranın daha güzel yapılarak Sivas’a yakışacak bir hale getirilmesi lazım”

Yetkili kişilerden hamam kalıntılarının ön plana çıkarılmasını isteyen İbrahim Onur Törlük şu açıklamalarda bulundu:

Ben burayı küçük yaşlardan beri görüyorum ama ne olduğunun farkına varamıyordum. O yaşlarda pek umursamıyorduk ama daha sonrasında buranın tarihi bir hamam kalıntısı olduğunu öğrendik. Buranın daha güzel yapılarak Sivas’a yakışacak bir hale getirilmesi lazım. İçerisinde büyüyen otlar nedeniyle içerisi gözükmüyor. Burada var olan camlar da hep kırıldı bu nedenle tadilat yapılması gerekiyor. Otların da temizlenmesi gerekiyor. Buradaki görüntü Sivas’a yakışmıyor.

Çoğu insan buranın tarihi bir kalıntı olduğundan haberdar değil

Tarihi hamam kalıntısından çoğu insanın haberdar olmadığını söyleyen Beyza Koçyiğit ise şu açıklamalarda bulundu:

Küçüklüğümden beri burası böyle. Buraya pek bakılmıyor aslında. Tarihi değerlerimize gereken önemi vermiyoruz. Belediyenin burada çalışma yapması gerekiyor. Şehrimizi güzelleştirmemiz gerekiyor. Bu konuda pek duyarlı değiliz bu alanlara gereken özeni vermiyoruz. Buradan sadece gelip geçiyorlar. Buranın tarihi bir hamam kalıntısı olduğunu bile bilen yoktur büyük ihtimalle.

Yorumlar (0)