Şiirlerin efendisi Ece Ayhan anılıyor

Çok sayıda unutulmaz şiire imzasını atan ve zorlu yaşamını kaleme aldığı şiirlerle yaşanır bir duruma getiren usta şair Ece Ayhan’ın vefatının ardından 19 yıl geçti.

KÜLTÜR-SANAT 13.07.2021, 10:42 13.07.2021, 18:48
Şiirlerin efendisi Ece Ayhan anılıyor

"Bakışsız Bir Kedi Kara" ve "Kınar Hanım'ın Denizleri" gibi şiir kitaplarında imzası bulunan “İkinci Yeni” şiir akımın öncülerinden biri olan şair Ece Ayhan, vefatının 19. yılında anılıyor.

1931’de Muğla’da doğdu

Behzat Çağlar ile Ayşe Çağlar’ın ikinci çocuğu olan Ece Ayhan Çağlar, 10 Eylül 1931 tarihinde babasının görevi sebebiyle Muğla'nın Datça ilçesinde doğdu. Babası Behzat Çağlar, 1933 yılında işinden ayrılarak ailesiyle birlikte Çanakkale’ye yerleşti.

1938’de Eceabat İlkokulu’na giden usta şair, 1939 yılında ise Çanakkale İstiklal İlkokulu'na gitti.

Ailesiyle birlikte 1940'ın sonlarına doğru İstanbul’a yerleşen Ayhan, Cemal Süreya ile gerçekleştirdiği bir söyleşide, babası, annesi ve ablası İffet ile birlikte 9 yaşında kısa pantolonlu bir çocukken Çanakkale’den İstanbul'a taşındıklarını, orta ikinci sınıftan sonra şiirlerini, taşındıkları her yere götürdükleri hafif bir masada yazdığını anlatmıştı.

1941'de İstanbul’da Karagümrük Hırka-i Şerif İlkokulu'nda eğitimini sürdüren Ayhan'ın baba ve annesi aynı sene içinde boşandı. Ablası ve annesi ile bir süre ciddi yoksulluk çeken şairin yaşamı, üvey babasının ardından daha da zorlaştı.

Zeyrek Ortaokulu'nda eğitimine devam ederken, müzik öğretmeni Demirhan Altuğ sayesinde müziğe ilgi göstermeye başladı.

İlk şiiri üniversite yıllarında yayımladı

Liseyi, daha sonra Beyoğlu Lisesi ve İstanbul Atatürk Erkek Lisesi isimlerini alan Taksim Erkek Lisesi’nde tamamlayan şair, 1953 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1959 yılında bitirdi. Aynı sene İstanbul maiyet memurluğunda stajın eğitimini ve kaymakamlık kursunu bitirdi.

Ece Ayhan’ın ilk şiiri 1954 yılında Türk Dili Dergisi'nde, "Kınar Hanımın Denizleri" isimli ilk şiir kitabı ise 1959'da yayımlandı

1962’de Deniz Hafize Hanım ile evlenen ve kaymakamlık göreviyle atandığı Sivas Gürün'de çalışmaya başlayan Ayhan, 1963'te Çorum Alaca'da kaymakamlık ve belediye başkanlığı görevlerini yaptı. Aynı sene tek çocuğu olan Ege doğdu. 1964’te Ece Ayhan, Tuzla Piyade Okulu'nda yedek subay öğrenci olarak askerlik hizmetini tamamladı ve ardından 1965 yılında Denizli Çardak'ta kaymakamlığa atandı.

1967’de devlet memurluğu görevinden ayrılan Ece Ayhan, "soluk alıp verdiğini gerçekten duyduğum tek şehir" olarak gördüğü İstanbul'a yerleşti ve 1968’de eşini kanser yüzünden kaybetti ve bir daha hiç evlenmedi.

Beyin tümörü yüzünden işitme ve kısmi görme kaybı yaşadı

İstanbul'da redaktörlük, dergi yöneticiliği ve müdürlüğü ve çevirmenlik gibi işlerle uğraşırken, 1974 yılında beyninde meydana gelen tümör sebebiyle sağ kulağında işitme ve sağ gözünde ise kısmi görme kaybı yaşadı. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit'in sağladığı imkanla İsviçre’ye gönderilen şair, 3 yıl tedavi gördü.

Prof. Dr. Gazi Yaşargil tarafından tümör alınmasına rağmen o güne dek organlarda oluşturduğu tahribat yüzünden şairin zor dönemleri başladı.

1977 yılında Çanakkale’ye yerleşen Ayhan, ardından verem oldu ve İstanbul'da Heybeliada Sanatoryumu'na alındı. Bacaklarının felç olması sebebiyle Çapa Tıp Fakültesi’ne yatırıldı. Uzun tedaviler neticesinde bacakları kurtarılan Ece Ayhan, bir süre İstanbul Maltepe ve Acıbadem huzurevlerinde yaşamaya devam etti.

Arkadaşlarından Enis Batur’un yönetciliğini yaptığı Yapı Kredi Yayıncılık'ın, Ayhan’ın eserlerine telif ödemesiyle maddi açıdan bir rahatlama yaşayan Ece Ayhan, 2001 yılında tekrar Çanakkale'ye döndü. Bir süre sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Huzurevi’ne geçen Ayhan, 12 Temmuz 2002 tarihinde kalp yetmezliği sebebiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Ayhan’ın cenazesi, Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Yalova Köyü'ne defnedildi.

İkinci Yeni akımının en etkili isimlerinden biri

''Zambaklı Padişah'', “Yort Savul”,  ''Devlet ve Tabiat'' ve ''Bakışsız Bir Kedi Kara '' gibi önemli eserleri olan Ece Ayhan, Türk edebiyatında ''İkinci Yeni” akımının' en etkili şairlerinden biri olarak görülüyor.

Ece Ayhan'ın eserleri şu şekilde:

Şiir kitapları: "Bakışsız Bir Kedi Kara", "Kınar Hanım'ın Denizleri", Devlet ve Tabiat", "Ortodoksluklar", "Zambaklı Padişah”, "Yort Savul", “Sivil Şiirler”, "Çok Eski Adıyladır", “Bütün Yort Savul'lar!”

Hikâyeler: "Seçilmiş Hikayeler" (1947-1957), "Yenilik" (1952-1957), "Dost" (1957-1973) 

Yorumlar (0)