Sherlock Holmes Kimdir?

KÜLTÜR-SANAT 06.11.2020, 22:51 08.11.2020, 01:17
Sherlock Holmes Kimdir?

Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle’un polisiye edebiyatına kazandırdığı Britanya’lı bir hayali kahramandır. Sherlock Holmes hikayeleri gazetelerde basılarak polisiye türünün halk arasında yaygınlaşmasında etkili olmuştur.

Sherlock Holmes Karakteri

Sherlock hikayelerinden ilki olan Kızıl Dosya 1887’de gazetelerde basılmıştır. Tümdengelim modeliyle gözlem yolunu kullanarak olayları çöümlemeye çalışan Sherlock oldukça meşhur bir dedektiftir. Sherlock sorduğun soruların cevaplarının tutarlı olmaasına çok dikkat eder ve labaratuvar çalışmalarını bireysel olarak yürütür. Ayak izlerinden sigara izmaritlerine kadar her detayı araştıran Sherlock insanlarla birebir görüşme yapar ve insanların mimikleri ve cümlelerinin tutarlığını değerlendirerek yaptığı yalan tespitinde oldukça başarılıdır.

Sherlock Holmes gözlemleme yeteneğini kullanma konusunda kendine Profesör Joseph Bell’i idol olarak almıştır. Sherlock karakteri işi dışında hiçbir şey ile ilgilenmez. Yalnızca işine yarayacağına inandığı haberleri takip eder. Yoksul kesimden kraliyet ailesine kadar geniş bir müşteri kitlesine sahip olan Sherlock çalışacağı konuyu ilginçliklerine göre seçer. Çoğu zaman sosyeteden ve zengin insanların olaylarıyla ilgilenirken bazen de fakir insanların ona ilginç gelen olayları üzerinde çalışmayı tercih eder.

Sherlock Holmes Yaşamı

Hayali bir kahraman olan Sherlock 6 Ocak 1854 Londra’da doğan bir dedektiftir. Doyle’un yarattığı hayali bir evde İngiltere'de Baker Sokak 221B adresinde ev arkadaşı Dr. John Watson ile birlikte yaşar. Yaşadığı döneme göre bohem bir yaşam süren ve kibirli bir insan olan Sherlock Holmes Watson’a karşı olan davranışları diğer insanlara karşı olan davranışlarından farklıdır. Watson Sherlock’un maceralarının 17 yılını yazmıştır.

Sherlock’un Britanya hükümetinde özel bir yere sahip olan Mycroft adında bir abisi vardır. Mycroft, Sherlock’tan bile daha iyi bir gözlem yeteneği olduğu bu nedenle de hükümetin çıkarlarını en iyi şekilde analiz ederek verilecek en doğru kararı belirlediği için bir bilgi bankası olarak Britanya Hükümeti’nde görev almaktadır. Sherlock’un hayatına giren ve takdir ettiği tek insan olan Irene Adler dışında başka bir kadın bulunmamaktadır. James Moriarty ise Sherlock’un ezeli düşmanı olarak hikayede yer bulur. Varlıklı bir ailede doğmuş olan ve önemli bir matematiksel zekaya sahip olduğu söylenen Moriarty’nin kednini suça iten içgüdüleri ile tüm İngiltereyi kapsayan bir suç ağının başındaki isim olduğu düşünülür. İngiltere’deki Baker Sokak 221B şuanda Sherlock Holmes Müzesi olarak ziyaret edilmektedir.

Sherlock Holmes Film ve Dizi Serisi

Dünya çapında büyük bir popüleriteye sahip olan Sherlock Holmes hikayeleri ilk olarak 2009’da beyaz perdeye aktarılmıştır. Başrollerinde Robert Downey Jr. Ve Jude Law’ın oynadığı filmin yönetmeliği Guy Ritchie yapmıştır. Gişelerde büyük ilgi gören filmin ikincisi de 2011 de Sherlock Holmes:Gölge Oyunları adıyla gösterime girmiştir.

Sherlock Holmes Hikayelerinin dizi şeklinde 25 Temmuz 2010’da BBC One televizyonunda mini-dizi olarak yayınlanan ilk bölümü büyük ilgi çekmiştir. Gördüğü büyük ilgiden dolayı devam etmesine karar verilen dizinin başrollerinde Benedict Cumberbatch ve Martin Freeman yer alır. Dizide hikaye romandan farklı olarak 21.yy’da işlenmiştir. Dizi 4 sezon çekilmiş, 5.sezon onayı almış ve hayranları tarafından büyük bir merakla beklenmektedir ancak henüz yayınlanacağına dair bir bilgi bulunmamaktadır..

Yorumlar (0)