Selimiye Meydanı'nın çevre düzenlemesinde heyecanlandıran keşif

Edirne'de düzenleme faaliyetleri süren Selimiye Meydanı'nda, Roma zamanından kaldığı öngörülen aile mezarlığına erişildi.

KÜLTÜR-SANAT 24.10.2021, 01:11
Selimiye Meydanı'nın çevre düzenlemesinde heyecanlandıran keşif

Bakanlık desteğiyle başlatılan proje kapsamında çalışmalar sürüyor.

Meydanda gerçekleştirilen kazı faaliyetlerinde ekiplerce, Roma döneminden kaldığı tahmin edilen aile mezarlığı bulundu. Mezarlardan çıkarılan kemikler araştırılmak üzere kentteki müzeye nakledilirken, mezar taşları da devlet koruması altına alındı.

"Normal karşılıyorum"

Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Beksaç, basın mensuplarına, meydanın yer aldığı alanın Roma dönemi Edirne'sinin nekropol alanı olduğunu dile getirdi.

Beksaç, "Bu alanda mezar çıkmasını normal karşılıyorum. Büyük ve önemli nekropol bölgelerinden biri ve çok daha büyük bir alanı kapsıyor. Bu sebeple bahse konu mezarın tespit edilmesini bekliyordum. Eminim ki başka mezarlar da gün yüzüne çıkacaktır. Kazı yapılırken çok dikkatli olunması lazım." ifadelerini kullandı.

"Önemli bir bölgeydi"

Alanda mezara benzeyen yapıların kazılar devam ettiği müddetçe çıkacağını öngördüğünü aktaran Beksaç, şöyle devam etti:

"Selimiye'nin yer aldığı alan Roma zamanında önemli bir tapınak bölgesiydi. Caminin yer aldığı bölgede bir Zeus Tapınağı, yakınlarında Nike Tapınağı ve çok az mesafe uzaklıkta bir Hera Tapınağı yer alıyordu. Bahse konu tapınaklara ilişkin bilgileri Roma zamanında kentte basılmış madeni paralar üzerinden, basılı olan resimlerden belirlemek mümkün. Söz konusu mezarlar genel itibarıyla 2 ila 4'üncü yüzyıllara ait olan mezarlardır. Kentin kuruluşu milattan sonra 121 ila 126 senelerinde şekillenmiştir. An itibarıyla kentin altında bir diğer nekropol alanı daha var."













Yorumlar (0)