Orta Asya’nın İslam mimarisinin örnek eserleri: Manevi başkent Türkistan

Kazakistan ülkesinin güney kısmında bulunan Türkistan bölgesi, Orta Asya tarihinden kalma İslam mimarisini bünyesinde yaşatıyor. Eyaletin merkezi olarak üç yıl önce kabul edilen Türkistan, Türk dünyasının manevi bir başkenti olarak da kabul ediliyor. 

KÜLTÜR-SANAT 09.05.2021, 11:25 10.05.2021, 11:40
Orta Asya’nın İslam mimarisinin örnek eserleri: Manevi başkent Türkistan

Orta Asya’da bulunan ve Kazakistan’ın güney tarafında bulunan Türkistan, günümüzde Orta Asya tarihinden kalma İslam mimarisini temsil ediyor. Büyülü bir tarihi yaşatan Türkistan, ayrıca Türk dünyasının manevi başkent olması özelliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. İki bin yıllık bir geçmişi olan Türkistan, ayrıca Orta Asya tarihine bakıldığında buradaki İslamlaşma sürecinde de oldukça hizmetleri bulunan kadim bir kent olarak dikkat çekiyor.



Manevi lider Ahmet Yesevi de bir dönem burada yaşam sürdü

Yıllarca Kazak Hanlığı’na başkentlik yapmış olan Türkistan, tarihi İpek Yolu’nun güzergâhı üzerine bulunmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Türk dünyasının manevi hoca lideri olarak bilinen Ahmet Yesevi’nin de yaşam sürdüğü Türkistan, Orta Asya’nın İslam mimarisinin ilk izlerini örnekliyor. Bünyesinde bulunan Arslan Baba Türbesi, Ahmet Yesevi Türbesi, Uluğbey Medresesi, gibi eşiz mimari yapılar, Türkistan’da oldukça dikkat çekiyor. Muhteşem Semerkant ve kadim Otrar kentleriyle de ilgiyi üzerine toplayan Türkistan, yaklaşık iki milyonu aşan bir nüfusa sahip. 



Geçtiğimiz aylarda “Türk Dünyasının Manevi Başkenti” statüsünü aldı

1991 yılında Kazakistan’ın kendi bağımsızlığını ilan etmesiyle hareketlenen ve canlanmaya başlayan Türkistan, ticari ve siyasi hayatı da günümüzde taşıyor. Üç yıl içerisinde toplamda 3,5 milyar dolar yatırım yapılan Türkistan için, yüz civarında yatırım projesi gerçekleşti. Tarihi İpekyolu’nu yeniden canlandıran Türkistan, ayrıca mimarisinde de geleneksel kazak motiflerini barındırmasıyla da ilgi topluyor.



2018 yılında ise Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından alınan kararla merkezi bir statüye sahip olan Türkistan, 31 Mart 2021 tarihinde de hatırlanacağı üzere bir statü kazanmıştı. “Türk Dünyasının Manevi Başkenti” statüsünü alan kadim kent Türkistan için bu karar, Türk Konseyi Devlet Başkanları Gayri Resmi Zirvesi'nde alınmıştı.

Yorumlar (0)