Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu

Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri, "dolaşık fotonlarla deneyler, Bell eşitsizliklerinin ihlalini tespit etme ve kuantum bilgi bilimine öncülük etme" alanındaki çalışmalarla Alain Aspect John (Fransa), Anton Zeilinger (Avusturya) ve F. Clauser (ABD) oldu. 

KÜLTÜR-SANAT 04.10.2022, 13:56
Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında, ödülün, 3 bilim insanına, "dolanık fotonlarla ilgili deneyler, kuantum enformasyon biliminde öncülükleri ve Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi" vesilesiyle verildiği duyuruldu.

Açıklamada, Aspect, Zeilinger ve Clauser'ın bu çığır açan deneylerle, dolanık haldeki parçacıkların kontrol edilmesi ve araştırılması potansiyelinin varlığını gösterdiği kaydedildi.

2021'de Nobel Fizik Ödülü 3 bilim insanı kazanmıştı

2021 Nobel Fizik Ödülü'nü, Japon klimatolog ve meteorolog Syukuro Manabe, İtalyan teorik fizikçi Giorgio Parisi ve Alman oşinograf ve iklim modelleyicisi Klaus Hasselmann kazanmıştı.

"Dünya'nın ikliminin fiziksel modellemesini gerçekleştiren, küresel ısınma değişkenliğini ölçen ve küresel ısınmayı hatasız öngören" Manabe ve Hasselmann'ın "karmaşık sistemlerin kavranması konusuna ezber bozan katkı sundukları" açıklanmıştı.

Parisi de "atomdan gezegen ölçeğine kadar fiziksel sistemlerde dalgalanmalar ve düzensizliğin etkileşimini keşfinden" dolayı ödüle layık görülmüştü.

Nobel Fizik Ödülü, 2020 yılında kara deliklerin keşfine katkı veren çalışmalarından dolayı İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, Amerikalı gök bilimci Andrea Ghez ve Alman astrofizikçi Reinhard Genzel arasında paylaştırılmıştı.

Fizik alanında insanlığa katkı veren kişilere veriliyor

Ghez, 1901 yılından beri ödülü kazanan 4'üncü kadın olmuştu. 1903'te Marie Curie, 1963'te Maria Goeppert-Mayer ve 2018'de Dana Strickland Nobel Fizik Ödülü'nün sahibini olmuştu.

Ödül, 2019 yılında "evrenin yapısının ve geçmişinin anlaşılmasına destek olan keşiflerinden" dolayı Kanadalı teorik kozmolog ve fizikçi James Peebles, İsviçreli gök bilimci Didier Queloz ve İsviçreli astrofizikçi Michel Mayor'a verilmişti.

Nobel Fizik Ödülü, 1901 yılından beri her sene fizik alanında insanlığa önemli katkı veren kişilere veriliyor.

Ödülü, ünlü Alman fizikçi Albert Einstein 1921 yılında kazanmıştı.

1915'te kristallerin yapılarını X ışınları desteğiyle analiz eden Lawrence Bragg, 25 yaşında Nobel Fizik Ödülü'nü babası William Henry Bragg ile birlikte kazanmış ve şu ana kadar ödülü kazanan en genç fizikçi olmuştu.

Arthur Ashkin ise 96 yaşında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülerek bugüne kadar bu ödülü kazanan en yaşlı fizikçi unvanını elde etmişti.

Yorumlar (0)