Murat Bardakçı: Fatih Sultan Mehmet tablosu sahte olabilir!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınan Fatih Sultan Mehmet tablosunun sahte çıkma olasılığı bulunuyor. 

KÜLTÜR-SANAT 29.06.2020, 09:33
Murat Bardakçı: Fatih Sultan Mehmet tablosu sahte olabilir!

İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından 1480'de yapılan Fatih Sultan Mehmet portresi, İngiltere'nin başkenti Londra'da açık artırma yöntemiyle satışa sunulmuştu.

Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), müzayede evi Christie's tarafından satışa sunulan tabloyu 770 bin sterlin yani yaklaşık 6,5 milyon TL karşılığında satın almıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, satın aldıkları tablonun, Fatih Sultan Mehmet'in şimdiye kadar ulaşabilen 3 orijinal portresinden birisi olduğunu kaydetmişti. 

Tablo gerçekten Bellini'ye mi ait?

Tablonun satın alınmasının israf olup olmadığına dair tartışmalar henüz bitmemişken, bu kez de tablonun gerçekten Gentile Bellini'ye ait olup olmadığı hususunda yeni bir tartışma ortaya çıktı. 

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, konuya ilişkin önemli bir yazı yazdı. Söz konusu tablonun Gentile Bellini'ye ait olduğu konusunda açık bir kanıtın mevcut olmadığını belirten Bardakçı, bu nedenle tablonun sahte olabileceğini ifade etti. 

"Kime ait olduğu belirsiz"

Bardakçı, İngiltere'nin başkenti Londra'daki müzayede evinden satın alınan tabloya dair doğru bilgileri aktaracağını kaydederek, tablonun kime ait olduğunun henüz belirsiz olduğuna dikkat çekti.

Bu tablonun İtalyan ressam Gentile Bellini'nin atölyesinde yaratılıp yaratılmadığı hususunda bile kesin bir bilginin bulunmadığını bildiren Bardakçı, kurulan ilişkilerin yalnızca söylentilerden ibaret olduğunu kaydetti. 

"Eserin daha pahalıya satılması lazımdı"

Bardakçı, Rönesans döneminden çok az eser kaldığını ve bu dönemin önemli bir ressamına ait bir tablonun birkaç yüz bin pounda satışa sunulmasının imkânsız olduğunu, Gentile Bellini'ye ait bir eserin milyonlarca pounda hatta yüz milyonlarca pounda satışa sunulması gerektiğini ifade etti. 

Yorumlar (0)