Muğla’da 2400 yıllık lahit bulundu

Muğla’da bulunan 2400 yıllık lahit, titiz bir çalışma sonucu gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 03.04.2021, 17:23 05.04.2021, 09:27
Muğla’da 2400 yıllık lahit bulundu

Vinç desteğiyle kapağı açılan lahit o esnada heyecan dolu dakikaların yaşanmasına neden oldu.

Lahitten insan kemikleri ve değerli eşyalar çıktı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2400 yıl sonra gün yüzüne çıkarılan ve kapağı açılan lahitin içinden Mausolos döneminde yaşamış soylu bir aileye ait olduğu düşünülen çifte ait kemikler, gözyaşı şişesi, vazo ve değerli eşyalar çıktı.

Bodrum İlçesine bağlı Yokuşbaşı Mahallesi Cevatşakir caddesinde bir inşaat kazısı sırasında lahit mezar bulundu. Daha sonra durum Bodrum Sualtı ve Arkeoloji müzesi müdürlüğüne bildirildi. Ekiplerin söz konusu bölgede yaptığı incelemelerin ardından inşaat alanı dah fazla zarar görmemesi maksadıyla hemen koruma altına alındı. Ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’da katılımıyla 2 metre uzunluğundaki lahit kapağının açılışı gerçekleştirildi.

“İçindeki eşyalar hiçbir şekilde hasar almamış”

Lahit kapağının açılıp yeniden hassas bir şekilde kapatılmasının ardından açıklamada bulunan Bakan Ersoy, lahitin bulunduğu alanın 2400 yılık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Bakan Ersoy, ayrıca lahit içinde bulunan kıymetli eşyaların hiçbir şekilde hasara uğramadığını da sözlerine ekleyerek söz konusu eşyaların müzeye teslim edilerek sergileneceğini de kaydetti.

Kazı çalışmalarını Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi ekipleri yürütüyor

Milattan Önce 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen alanda çalışmalarının titizlikle devam ettirildiğini dile getiren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise alanın Halikarnasos’un Doğu kenti ve mezarlığı olduğunu söyledi. Başkan Aras, ayrıca lahitin bulunduğu bölgede 10 mezar daha olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)