Karadeniz’in Zeugması’nda görülmemiş tarzda keşif!

Karabük’ün ilçesi Eskipazar’da yer alan Hadrianopolis Antik Kenti’nde bin 500 senelik yeni figürlerin bulunduğu mozaiklerin olduğu tespit edildi.

KÜLTÜR-SANAT 02.10.2022, 12:41 03.10.2022, 08:21
Karadeniz’in Zeugması’nda görülmemiş tarzda keşif!

“Karadeniz’in Zeugması" şeklinde isimlendirilen Karabük’ün ilçesi Eskipazar’da Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2022 senesi kazı işlemleri Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş liderliğinde sürdürülüyor.

Mozaikler geçmişi günümüze yansıtıyor

Kalenin iç kısımlarında süren Sondaj-2 olarak isimlendirilen planlı yapı tabanında tavus kuşu, amphora, meyve sepeti (üzüm, nar, armut), tavuk, ördek ve sülün gibi figürlerin bulunduğu mozaikler bulundu. Basın mensuplarına açıklama yapan Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, bulunan odada yer alan zeminin mozaikler ile süslü olduğunu belirlediklerini ifade etti. Mozaiklerin birbirinden farklı sahne ve figürleri içerisinde barındırdığını aktaran Çelikbaş, “Bulunan mozaiklerin geçmişini araştırdığımızda M.S. 4. ve 5. yüzyılla kadar gidiyor. Mozaiklerde bulunan kuş figürleri oldukça dikkat çekiyor.” diye konuştu.

Görülmemiş tarzda yapılar bulundu

Mozaiklerde yer alan meyve sepeti figürünün daha önce Hadrianopolis’te görülmemiş bir tarzda yapıldığın dile getiren Çelikbaş, “Bu mozaiğin üstüne üzüm ve armutlar işlenmiş. Hemen yan tarafında da nar resmedilmiş. Oraya işlenen meyve sepeti natürmort şeklinde ifade edilmiş. Bu özelliği ile Hadrianopolis’in mozaik koleksiyonunu içerisine önemli bir yapı daha katıldığını ifade edebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Tanrısına ait izler bulundu

Kazının gerçekleştirildiği bölgenin henüz hangi alanda kullanıldığını söylemenin muhtemel olmadığını aktaran Çelikbaş, “Şu an için kazının başındayız. İlerleyen zamanlarda hem yapının amacını belirlemiş olacağız hem de bir bölümü meydana çıkmış olan mozaiklerin hepsini de açmış bulunacağız.” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz ayın ilk günlerinde antik bölgede "Sağlık Tanrısı" şeklinde isimlendirilen Asklepios’un kalıntılarına rastlanmasıyla beraber bölgede antik zamana ait olan bir hastane olduğu belirlenmişti.

Yorumlar (0)