Kapadokya’nın kapısı olan Aşıklı Höyük’te, 11 bin yıllık tıp tarihine yolculuk ediliyor!

Önemli bir tarihi geçmişe sahip olan ve Kapadokya’nın giriş kapısı olarak tanımlanan Aşıklı Höyük, ziyaretçilerini bekliyor. Bünyesinde 11 bin yıllık bir tarihi taşıyan Aşıklı Höyük, dünyadaki ilk beyin ameliyatının yapıldığı yer olarak biliniyor. Höyükten çıkarılmış birçok ilginç malzeme, Aksaray Müzesi’nde ziyaretçilere sergileniyor.

KÜLTÜR-SANAT 01.05.2021, 11:59 02.05.2021, 10:05
Kapadokya’nın kapısı olan Aşıklı Höyük’te, 11 bin yıllık tıp tarihine yolculuk ediliyor!

Turizm cenneti olan ve bünyesinde önemli tarihi bir kültür bulunduran Kapadokya’nın giriş kapısı olan Aksaray’da bulunan Aşıklı Höyük, büyülü tarihiyle önemli bir geçmişe ışık tutuyor. 11 bin yıllık bir tarihi bünyesinde barındıran Aşıklı Höyük, Dünyada beyin ameliyatının yapıldığı ilk yer olarak biliniyor. Binlerce yıl önceki uygarlıkların ve medeniyetlerin yaşam merkezi olan Aksaray, aslında çok bilinmeyen büyülü bir tarihe ışık tutuyor. Selime Katedrali ve Ihlara Vadisi gibi tarihi mekanları bünyesinde bulunduran Aksaray, kültür turizminin gözde kentlerinden biri olarak dikkat çekiyor. 

Orta Anadolu ve Kapadokya’nın ilk köyü

Turizmin gözde mekanlarından biri haline gelen ve dünyadaki ilk beyni ameliyatına tanıklık ederek oldukça dikkat çekici bir çalışmaya imza atan Aşıklı Höyük’te, on bir bin yıllık geçmişle tarih perdesi aralanıyor. Kazı çalışmalarının sürdüğü Aşıklı Höyük’te, çalışmalar sonucunda ilginç sonuçlar elde edildi. Tahıl ve hayvan fosillerinin bulunduğu mekanda, ayrıca obsidiyenler de keşfedilirken bir çok inşaat yapısı da bulundu. Bu yapılar arasında ev yapıları ve inşaat sırasında kullanılan malzemeler de keşfedildi. Bu malzemelerin sergilendiği yer ise Aksaray Müzesi olurken, Aşıklı Höyük’ün en önemli özelliği ise Orta Anadolu’nun ve Kapadokya’nın ilk köyü olması olarak öne çıkmakta.

Tarım ve mimari açından da önem taşıyor

Bir kadına yapılan dünyadaki ilk beyin ameliyatının yapıldığı yer olarak tarihteki yerini alan Aşıklı Höyük, tıp sektörü ve tarihi açısından önem taşıyor. Ayrıca tarım ve hayvancılık açısında da önem taşıyan Aşıklı Höyük, bitki ve tahılların tarımcılığa kazandırıldığı ilk yer olmasıyla da dikkat çekiyor. Halkının yerleşik hayata geçtikten hemen sonra tarım sayesinde hayata tutunduklarına dikkat çeken Vali Hamza Aydoğdu, buradaki bitkilerin tarıma kazandırılması sayesinde de bambaşka keşifler yapıldığına işaret etti. Ayrıca hayvancılığın jeolojik oluşum dolayısıyla volkanik cam sayesinde geliştiğini belirten Aydoğdu, koyun, domuz, keçi ve sığır gibi hayvanlarında Aşıklı Höyük’te beslendiğini belirtti. Tamı tamına yirmi kuşağın burada yaşamış olduğuna işaret eden Aydoğdu, bölgenin mimarlık tarihi açısından da önemini belirtti. Aşıklı Höyük, Anadolu’nun geleneksel bitişik düzende dikdörtgen planlı kerpiç mimarisini başlatan yer olarak dikkatini üzerine topluyor.

Yorumlar (0)