Joker Filmi, Konusu, Analizi, Oyuncuları

KÜLTÜR-SANAT 13.09.2020, 01:31 13.09.2020, 01:36
Joker Filmi, Konusu, Analizi, Oyuncuları

    Joker filmi 2019 yılının tartışmasız en merakla beklenen filmiydi, yayınlandığı tarihte büyük sansasyonlar yaratan film, sinema tarihindeki en meşhur kötü karakterlerden birisi olan Arthur Fleck/Joker’in hikayesini anlatıyor. Film kimi eleştirmenler tarafından övgüyle bahsedilirken kimileri tarafından ise eksikliklerinin olduğu yönünde eleştirilmiştir. Peki bu sansasyonlar yaratan filmin konusu nedir, analizi nasıl yapılabilir ve oyuncu kadrosunda kimler yer almakta?

Joker Filmi Konusu

     Başarısız bir komedyen olan Arthur Fleck, toplum tarafından yok sayılıp dışlanmış biridir ve dolayısıyla yapayalnız bırakılmıştır. Sürekli olarak birileriyle bağ kurma isteği içinde olan Arthur, hayatını taktığı iki maskeyle geçirir. Gündüzleri, hayatını idame ettirebilmek için palyaço maskesiyle dolaşırken geceleri ise hayatından silip atması asla mümkün olmayacak bir maske takar. Arthur babasız büyümüştür, annesi ise en yakın arkadaşıdır. Ayrıca annesi Arthur’u Happy adıyla çağırır. Annesinin onu Happy ismiyle çağırması her ne kadar içindeki acıyı gizlemeye yardımcı olsa da toplum tarafından gördüğü zorbalıklar Arthur’un toplumdan uzaklaşmasına ve aykırı bir karaktere bürünmesine neden olacaktır. Zamanla psikolojik anlamda tehlikeli sularda yüzmeye başlayan Arthur, kendini birden Gotham şehrinin suç ve kaosunun ortasında bulacaktır ve böylece Arthur olmaktan çıkıp Joker karakterine bürünür.

Joker Filmi Analizi

    Ciddi bir sistem eleştirisi olan Joker filmini, serinin diğer örneklerinden ayıran unsur, Jokeri ortaya çıkaran sebeplere odaklanmaları olmuş. Hal böyle olunca bizler aslında bütün bir film boyunca derin bir psikolojik analiz izliyoruz.

    Parasızlık çeken, babasız büyüyen, çaresiz kalan ve acımazlıklarla mücadele etmek zorunda kalan Joker aslında bir deli değil, sadece insanlar tarafından bir türlü anlaşılamamış ve yok sayılmış biri. Yani toplum Arthur’a karşı vicdanlı olmak yerine, her çözemediği şeye karşı ısrarla takındığı tavrı takınmayı seçiyor: Arthur’u dışlıyor. Bütün bunlar babasızlıkla da birleşince Joker aidiyet duygusundan yoksun kalmış biri oluyor. Kısacası Arthur’u Joker’e dönüştüren aslında bizleriz, toplum. Çünkü toplum, Arthur’a içinde barınabileceği, ait olabileceği bir alanı yaratma fırsatını vermedi.

Joker Filmi Oyuncuları

  • Joaquin Phoenix: Arthur Fleck / Joker
  • Robert De Niro: Murray Franklin
  • Frances Conroy: Penny Fleck
  • Zazie Beetz: Sophie Dumond
  • Shea Whigham: Detective Burke
  • Brett Cullen: Thomas Wayne
Yorumlar (2)
YUNUS YAŞAR 3 yıl önce
mukemel bır yapım
1 yıl önce
Hayranım filme ya