İzmir filmlere ‘‘Kentten Karakter Yaratmak’ atölyesiyle konuk oluyor!

İzmir Sinema Ofisi, İzmir’de sinema sektörüne dair çalışmaları, Şubat 2021 bülteninde paylaştı. Filmlerine İzmir’i yanstımak isteyenlere ‘Kentten Karakterler Yaratmak’ atölyesi gerçekleşirken, İzmir’de çekilecek iki yeni filmin de çalışmalarına başlandı. Ayrıca İzmir’li sinema bölümü üniversite akademisyenleriyle tanışmak üzere çevrimiçinde bir araya gelindi.

KÜLTÜR-SANAT 18.02.2021, 16:18 19.02.2021, 17:02
İzmir filmlere ‘‘Kentten Karakter Yaratmak’ atölyesiyle konuk oluyor!

İzmir’de sinema etkinliklerini arttırmanın yanı sıra, filmlerini, dizilerini ve kısa filmlerini İzmir’de çekmek isteyenlere destek veren İzmir Sinema Ofisi, çalışmalarını İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde sürdürüyor. Şubat ayında yapılan çalışmaları bülteninde paylaşan  İzmir Sinema Ofisi,  İzmir’i yanstımak isteyenlere ‘Kentten Karakterler Yaratmak’ atölyesinin yapıldığını, İzmir’de çekilecek iki yeni filmin de çalışmalarına başlandığını ve  İzmir’li sinema bölümü akademisyenleri ile çevrimiçinde tanışma toplantıları düzenlendiklerini müjdeledi.

Kentten karakterler yaratmak

“Çekmeköy Underground” filmiyle bilinen yönetmen, belgesel sinemacı ve kent antropoloğu olan Aysim Türkmen Keskin tarafından ‘Kentten Karakterler Yaratmak’ atölyesi düzenleniyor. Türkmen katılımcılara, “İzmir nasıl bir karakter? Değişik tarihsel dönemlerde ve toplumsal süreçlerde İzmir nasıl tahayyül edilmiştir ve bu tahayyüller romanlara, sinemaya nasıl yansımıştır? Metinler, görseller ve özellikle filmler üzerinden İzmir'e baktıktan sonra kentin çelişkilerini ve çatışmalarını tartışacağız. İzmir'de yeni temsil yolları üzerine düşündükten sonra kendi İzmir hikâyelerimizi veya senaryolarımızı yazmaya başlayabiliriz.” gibi sorular soru, cümleleriyle de bir şekilde atölyeyi sunuyor.

Daha önce 2019 ve 2020 yılının Mart aylarında İzmir’de gerçekleşen Kadın Yönetmenler Festivali kapsamında yapılan atölye, dijital olarak devam ediyor. Aysim Türkmen’in kent ve kentlilik üzerine tartışmalara ses verdiği ve zaman zaman İzmir’e dair konuları da bir sinemacı gözüyle ele aldığı “Metropolitika” programı, Açık Radyo’da  Her Çarşamba 11:00 - 12:00 arasında canlı olarak dinlenebiliyor.

“Kesilmiş Bir Ağaç Gibi” ve “Değnekten At” filmleri için hazırlıklar başladı.

Çekimlerine 2021 yılı içerisinde İzmir’de başlanması planlanan “Kesilmiş Bir Ağaç Gibi” ve “Değnekten At” filmleri için hazırlıklar başladı. Kesilmiş Bir Ağaç Gibi” filmi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden destek alan ve 12 Punto TRT Senaryo Günleri kapsamında Ortak Yapım Ödülü’ne layık görülmüştü. Filmin yönetmenliğini Tunç Davut, senarist ve yapımcılığını ise Sinem Altındağ üstlenecek. Film, orta sınıf bir ailenin yaşadıkları üzerinden mülteci sorununu bir araya getirecek.

“Değnekten At” filmi ise Korhan Günay ve Canan Çelik ikilisinin çalışmalarıyla geliyor. Senaryosunu Korhan Günay’ın yazdığı ve yönetmenliğini Canan Çelik ile Korhan Günay’ın birlikte üstlendiği film için ilk çalışma, İzmir’de yapılan çocuk oyuncu seçmeleri ile başlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden destek alan yapımın ön hazırlıkları ise sürüyor. Film, bir çocuğun annesine olan bağlılığı ve iyiye olan inancı üzerinden izleyicinin kendi iç dünyamıza bakmasını isteyecek.

Akademisyenler ve İzmir Sinema Ofisi, çevrimiçinde tanışıyor

İzmir’deki üniversitelerde sinema bölümünde görev yapan akademisyenler ve İzmir Sinema Ofisi, çevrimiçi toplantılarda bir araya gelip tanışıyor. İki kez yapılan toplantıların ikincisinde, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden 13 akademisyenle bir araya gelindi. Akademisyenler ve İzmir Sinema Ofisi, İzmir’de prodüksiyonların çoğalması için nasıl işbirlikleri yapabilececeğini tartıştılar.

Yorumlar (0)