Dünyada bir ilk: Küçükçekmece'de önemli keşif

İstanbul'da Küçükçekmece Gölü Havzası'nda devam eden Bathonea kazılarında, geç Roma İmparatorluğu dönemine ait 1.600 senelik divit ve hokkadan oluşan yazı takımı bulundu. Yazı takımının iç içe bulunmasının dünyada ilk kez karşılaşılan bir durum olduğu belirlendi.

KÜLTÜR-SANAT 15.09.2022, 21:08
Dünyada bir ilk: Küçükçekmece'de önemli keşif

KOÜ (Kocaeli Üniversitesi) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Cumhurbaşkanlığı kararıyla KOÜ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde devam eden ve başkanlığını KOÜ'den Prof. Dr. Şengül Aydıngün'ün üstlendiği Bathonea kazılarında yeni bulgu ve bilgilere erişildi.

Küçükçekmece Göl Havzası üzerindeki Bathonea kazılarında, geç Roma İmparatorluğu dönemine ait olan yazı takımı bulundu. Bir tüccara ait olduğu tahmin edilen minyatür kap, hokka ve kemik yazı kaleminin bir arada bulunduğu yazı takımının 1.600 senelik olduğu tespit edildi.

Dünyada ilk kez karşılaşıldı

Yazı takımının iç içe bulunmasının dünyada ilk kez karşılaşılan bir durum olduğu belirlendi. Gerçekleştirilen incelemeler sonucunda divit üzerinde siyah ve kırmızı mürekkep izleri görüldü. Kırmızı mürekkep o dönemler için sadece saray mensuplarının ve devlet görevlilerinin kullandığı mürekkep rengi olarak da dikkat çekiyor.

1.600 sene evvel yazının çok az kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda, bahse konu keşfin önemi çok daha artıyor. Medeniyetler beşiği olan megakent İstanbul'un tarih öncesi dönemine ilişkin önemli ipuçları da veren Bathonea kazılarında ayrıca, 557'de Ayasofya'nın kubbesinin yıkılmasına yol açan depremin izleri de görüldü.

Yorumlar (0)