Çankırı'da 8,5 milyon yıllık 100 adet fosil bulundu

Çankırı'daki Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde 2001’den beri yürütülen ve bu sene temmuz ayında başlatılan kazı çalışmaları sırasında 8,5 milyon yıllık toplam 100 adet fosil bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 19.08.2023, 16:23 21.08.2023, 09:21
Çankırı'da 8,5 milyon yıllık 100 adet fosil bulundu

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında, Çankırı’daki bölgede 2001’den bu yana yapılan kazı çalışmaları ile omurgalı hayvanlara ait fosiller, ortaya çıkartılmaya devam ediyor.

‘‘Hortumlulara, zürafalara ve atlara ait fosiller var’’

Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, bu yıl yalnızca Ankara Üniversitesi öğrencileriyle kazı çalışması yaptıklarını belirterek, "Bu yıl 15 kişilik bir ekiple kazılara başladık. Kazı çalışmalarımızı, sıcağın altında yürütmekteyiz. Bu yılki çalışmalarda toplam 100 civarında fosil çıkardık. Bunların içinde hortumlulara, zürafalara ve atlara ait fosiller var. Çıkardığımız bütün fosiller son derece özel fosillerdir. Kazı devam ediyor fakat ne yazık ki ödenek durumu sıkıntı, giderek azaldı. Bu yüzden de ekibin yarısını göndermek durumunda kaldık. Biraz sıkıntılı bir çalışma dönemi geçirdik ama en verimli senelerimizden biri oldu" dedi. Türkiye'de Çorakyerlerin en zengin fosil çeşitliliğine sahip olduğu yerlerden olduğunu belirten Prof. Dr. Erol, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

‘‘İğne ile kuyu kazar gibi fosil çıkarıyoruz’’

"Yıllardır Çorakyerler'i tahribatlardan korumak için çalıştık. Bu doğa, bize yaklaşık 10 milyon yıllık bir miras bıraktı ve bu mirası korumak zorundayız. Biz kayalıklar, taşlıklar içerisinde adeta iğne ile kuyu kazar gibi fosil çıkarıyoruz. Emekli ve zahmetli bir iş fakat sonunda güzel sonuçlar çıkaran bir çalışma. Bu yüzden de yıllardır kazmaya devam ettik. 8,5 milyon yıl öncesine ait fosil kalıntıları elde ettik. Bugüne kadar toplam 4 bin 100'ün üzerinde tanımlanabilir nitelikte fosil bulduk fakat numarasız olarak da çıkardığımız en az 5 binin üzerinde fosil mevcut. Bilimsel çalışmalar devam ediyor. Burada 10 ayrı aileye ait olan 43 ayrı tür var."

Yorumlar (0)