Bursa’nın ilk enstrüman müzesine ABD’den bağış yapıldı

ABD’nin ilk konservatuarı olan New England Konservatuarı’ndan, Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’ne 52 tane tarihi enstrüman bağışlandı. Eserler içerisinde usta Marco Ricci tarafından Venedik'te 1613 yılında yapılmış flüt de bulunuyor.

KÜLTÜR-SANAT 12.07.2022, 10:36 13.07.2022, 17:01
Bursa’nın ilk enstrüman müzesine ABD’den bağış yapıldı

Sanlıkol ailesi ve Nilüfer Belediyesinin üstün uğraşlarının ardından 2021 senesi ağustos ayında faaliyete geçen Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’ne çok özel bir bağış ABD tarafından yapıldı.

ABD’nin en prestijli konservatuarından eserler bağışlandı

Faaliyete geçmesinin ardından iki adet ödüle layık görülen, Bursa’nın bir ilki olan ve 300’e yakın enstrümanın yer aldığı Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi, ABD’nin ilk konservatuarı ve dünyanın en prestijli ve saygın müzik okullarından birisi olan, New England Konservatuarı’ndan armağan edilen eserlerle daha da farklılaştı.

Uzun uğraşlar sonucunda bağış yapıldı

New England Konservatuarı'nda Kültürlerarası Enstitü'nün direktörlüğü ve New England Konservatuarı Müzik Tarihi ve Müzikoloji Bölümü öğretim mensubu olan Amerikalı-Türk besteci Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’un üstün uğraşlarının ardından bağış yapıldı. Sanlıkol’un müzenin faaliyete geçmesinin sonrasında videoları ve fotoğrafları yayınlayan konservatuar idaresi, ellerinde bulunan nadide ve tarihi enstrüman koleksiyonu adına bilgilendirme sağladı.

Mehmet Ali Sanlıkol da bu durumun sonrasında konservatuar idaresinden enstrümanları, Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’ne bağışlamaları yönünde talepte bulundu. Enstrümanların, burada en güzel şekilde değerlendirileceklerini dile getirdi. Okul idaresi de Sanlıkol’un hem müzede görev yapması hem de okulda profesör olduğunu göz önüne alarak 52 tane geçmiş tarihe dayanan enstrümanı Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’ne verdi.

Sevkiyat işlemlerine özel ilgi: Tarihi eserler Bursa’ya ulaştı

Bu nadide eserlerin Türkiye’ye girişi için Mehmet Ali Sanlıkol, kolları sıvadı ve bir lojistik firması ile anlaştı. Anlaştığı firma da bu görevi bir sosyal sorumluluk olarak gördü ve sevkiyatı gerçekleştirdi. İstanbul’a getirilen 52 adet tarihi enstrüman gümrük işlemlerinin sonrasında da Bursa’ya götürüldü. Arşiv kısmına konulan enstrümanlar gereken onarımlar gerçekleştirildikten sonra müzede sergilenecek.

Enstrümanların tarihi yapısı müzeye zenginlik katacak

ABD tarafından bağışlanan enstrümanlar içerisinde, usta Marco Ricci’nin 1613 senesinde Venedik’te yaptığı 409 yıllık bir flüt bulunuyor. Bunun yanı sıra 150 yıl öncesinde döneminin Japonya İmparatorunca kendisi tarafından New England Konservatuarı’nın kurucusu olan Eben Tourjee’ye verilmiş nadide ve tarihi parçalar da yer alıyor.

“300’e yakın eser bulunuyor, ücretsiz hizmet sağlanıyor”

Geçtiğimiz sene müzenin açıldığını söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Biz bu müzeyi faaliyete aldığımızda 300’e yakın enstrümanı insanlara tanıtıyorduk. Bursa’da bu şekilde olan ilk müzemiz. Tarihi Kentler Birliğince bu müzeye jüri özel ödülü verildi. Bunun yanı sıra bir sene içerisinde iki adet ödül aldı. Burada birbirinden farklı enstrümanların görüyor ve seslerini işitebiliyorsunuz. Ünlü müzisyen ve akademisyen Mehmet Ali Sanlıkol da bize bu müze için devamlı olarak yardım ediyor. New England Konservatuarı’ndan buraya 52 adet enstrüman bağışlanması noktasında kendisinin çok büyük destekleri oldu. Müzemizdeki enstrüman miktarı da gün geçtikçe fazlalaşacak. Müzemizi isteyenler gelip rahatlıkla görebilir. Ücretsiz şekilde hizmet sağlıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)