TBMM Başkanı Şentop: "Tarihin en alçak soykırımı!"

Srebrenica Boşnak Soykırımı’nın 27’nci yıl dönümü sebebiyle TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bayrampaşa’da bulunan şehitler anıtına karanfil bıraktı. Daha sonra kürsüde bir açıklama yapan Başkan Şentop, “Avrupa’nın ortasında 27 sene önce yaşanan bu soykırım, tarihin en alçak soykırımı. Şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz” sözlerini kullandı.  

GÜNDEM 12.07.2022, 10:55 12.07.2022, 17:47
TBMM Başkanı Şentop: "Tarihin en alçak soykırımı!"

Srebrenica Boşnak Soykırımı’nın 27’nci yıl dönümü sebebiyle Bayrampaşa Belediyesi, bir anma programı gerçekleştirdi. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’in de katılımıyla, Bayrampaşa’daki yüzlerce göçmen vatandaş, Türk ve Bosna Hersek bayraklarıyla yürüyüş yaptı. 

Meclis Başkanı Şentop da törene katıldı

"Srebrenica Boşnak Soykırımını Unutmadık!" yazılı pankartlarla metrelerce yol yürüyen kalabalık, Bayrampaşa Şehir Parkı’na geldi. Bayrampaşa Belediyesi tarafından, Bayrampaşa Şehir Parkı’nda saat 19.00’da 8372 Srebrenica şehidi anısına dikilen anıtın açılışı öncesinde bir anma programı düzenlendi. Programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, TBMM Başkanvekili Celal Adan, siyasi parti ilçe başkanları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Programda kürsü konuşmalarının ardından Srebrenica şehitleri için dikilen anıtın açılışına geçildi. Kurdele kesiminden sonra programa katılanlar anıt önünde toplu fotoğraf çektirerek, anıta karanfil bıraktı. Anıtı ziyaret eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop da anıtın önüne gelerek karanfil bıraktı. Daha sonra ise Türkiye Bosna Sancak Derneği’nde bayramlaşma merasimi düzenlendi. 

“Hiçbir zaman Batı, uygar olmamıştır”

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, yaptığı açıklamada “Başta Bosna Hersek olmak üzere bütün Balkanlarda, yaşanan bütün adaletsizliğe ve acılara rağmen, güven, huzur ve barış içinde birlikte yaşam ikliminin oluşması adına Bayrampaşa’mızın ve ülkemizin yaptığı bütün çalışmalar takdire değerdir. 2005’ten beri ‘Bereket Konvoyu’muzla, binlerce kardeşimizi ve soydaşımızı gönül sofralarımızda bir araya getirmenin sevincini yaşadık. Öyle bir zulüm yaşandı ki 8372 Müslümanı parçaladılar. Aliya İzzet Begoviç’in bir sözü var. ‘Batı hiçbir zaman uygar olmamıştır’” sözlerini kullandı. 

‘Türkiye, böyle bir durumda Karabağ’daki pozisyonu almaktan çekinmeyecektir’ 

Etkinlikte konuşan AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, “Demokrasiyi, insan yaşamına, kadın masumiyetine saygıyı, bir helvadan bir puta dönüştürüp istediklerinde yedikleri, fakat kendileri olduğunda istedikleri zaman da uyguladıkları bir tarihtir 12 Temmuz 1995. Burada yaşanan olaylar tek kelimeyle insanlığın hiçe sayılması, soykırım ve vahşettir. Türkiye bundan sonra, bu tarz bir olay yaşandığında Karabağ’daki pozisyonu almaktan çekinmeyecektir” açıklamasını yaptı. 

“Tarihin en alçak soykırımı”

Anma etkinliğinde açıklamalarda bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “İnsanlık ve dünya tarihinin en alçak, en büyük soykırımlarından birini anıyoruz. O soykırım olayında şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Avrupa’nın ortasında 27 yıl önce yaşanan bu olay, tarihin en alçak soykırımı. Bu hatırlamanın bugün, bir anıtla da kalıcı duruma getirilmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)