Bosnalı gazeteciler "güvenli turizme" hayran kaldı!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi gölgesinde Bosna Hersek'ten gelerek İstanbul'u ziyaret eden gazeteciler Türkiye'nin "güvenli turizm" imkânlarına karşı hayranlıklarını dile getirdiler.

KÜLTÜR-SANAT 05.02.2021, 14:11
Bosnalı gazeteciler "güvenli turizme" hayran kaldı!

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinin etkili olduğu dönemde İstanbul'a gelen bir grup Bosna Hersekli gazeteci ve influencer*, Türkiye ttarafından sunulan "güvenli turizm" imkânları karşısında hayranlıklarını ifade ettiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TGA (Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı) iş birliğiyle İstanbul'da 7 gün geçiren Bosna Hersekli basın mensubu grubu, hem turistik ve tarihî mekânları görme fırsatı buldu hem de pandemi önlemlerini bizzat yaşayarak inceledi.

Gazeteciler ülkelerine döndükten sonra duygularını şu şekilde paylaştı:

Yapımcı Ajdin Hasanic: Türkiye'de bulunduğum süre içinde "güvende olma" hissini yoğun yaşadım. Karşılaştığım insanlardan neredeyse hepsi yanında kolonya ve dezenfektan taşıyor, sıkça kullanıyorlar ve herkes tedbirlere uyuyor.

Hafta sonu sokağa çıkma kısıltaması var. Turistler bu kısıtlamadan muaf tutuluyor. İstanbul'un tarihî güzellikleri karşısında hayran kaldık. Yeniden gitmek için gerçekten çok sabırsızlanıyorum.

Gazeteci Merima Custovic: Türkiye pandemiyle mücadeleyi inanılmaz ciddiye alıyor. Türkiye kadar ciddiye alan birkaç ülke var. İstanbul'un neresine giderseniz gidin, her köşesinde kendinizi güvenli hissediyorsunuz.

Türk insanı çok misafirperver. Bu misafirperverlik size zaman zaman salgını, maskeyi, sosyal mesafeyi unutturuyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar samimiyetin olduğunu düşünmüyorum. İstanbul'da bazen salgın olduğunu, maske taşıdığımı unuttum. Çünkü İstanbul sizi öyle alıp götürüyor ki, kendinizi masal gibi bir dünyanın içinde hissediyorsunuz.

Sokağa çıkma kısıtlaması esnasında turistlere yasak bulunmadığı için İstanbul'u en güzel en saf hâliyle görme fırsatı bulduk. İstanbul bizleri anne kucağı gibi karşılayıp ağırladı. İnsan kendini en çok anne kucağında güvende hisseder. Yalnızca İstanbul değil, diğer illerde ziyaret edilmeli.

Gazeteci Tahir Zustra: Pandemi ortamında insanlara "güvenli turizm" olanağı veren Türkiye mutlaka görülmesi gerekiyor. Tüm dünyanın yaşam standartlarının değiştiği bu dönemde "seyahat güvenliği" konusunda Türkiye gibi lider bir ülkenin olması muhteşem.

İstanbul'un sadece tarihî güzellikleri değil, pandemi önlemleri de beni mest etti. İstanbul'a bu ilk gidişim değildi fakat İstanbul öyle enteresan bir kent ki, her gittiğinizde sanki ilk kez gelmiş gibi hissediyorsunuz.

Gazeteci Marina Misic: Pandemi sebebiyle yolculuk yapma konusunda ilk an endişeliydim. Uçağa bindiğim andan itibaren tüm kaygılarım yok oldu. Koltuğuma oturduğumda bana ilk dezenfektan ve maske verildi. Türkiye'de kendimizi güvende hissedeceğimizi o anda anladım. İnsanların güvende olması için her şey düşünülmüş.

İstanbul "zamansız" bir kent. Dünya bir ülke olsaydı, herhalde başkenti İstanbul olurdu. Türklerin, Türk hükümetinin aldığı pandemi tedbirleri ve bu önlemlere uyulması noktasında gösterilen hassasiyet bizi oldukça etkiledi. Pandeminin engellenmesi için herkesin fedakârlık yaptığını, birlik olduğunu gördük.

Sporcu Nedzmin Ambeskovic (Bosna Hersek'in en güçlü adamı): Türkiye'ye ilk defa gittim. İstanbul Havalimanı'na indiğim anda büyülendim. Bosna Hersek'ten geldiğimizi duyan Türklerin daha bir mutlu olduğunu gözlerimle gördüm. Bize sevgilerini derinden hissettim.

Pandemi sebebiyle yolculuk fikri biraz ürkütücü geliyor ama herkesin mutlaka İstanbul'a gelmesi gerektiğini düşünüyorum. İlerleyen aylarda ailemi getirme planım var. Her adımda kendinizi güvende hissettiğiniz bir şehre ailenizi gönül rahatlığıyla getirebilirsiniz.

İstanbul'da karşılaştığım herkes Covid-19 pandemisi hususunda son derece uyumlu ve disiplinliydi. Mesela maskenizi unuttuğunuz anda ya da maskenin yüzünüzde değilse bir adım atmadan uyarılmaya başlanıyorsunuz. Şehrin güzelliğine kapılarak, zaman zaman kokusunu içime çekmek için maskemi burnumdan indirdiğim anlar oldu. İndirdikten birkaç saniye sonra el işaretiyle "maske" uyarısı yapanlar oldu. Bu, toplum sağlığına ne kadar özen gösterildiğinin göstergesi.

*Influencing nedir? Influencer nedir?

Bosna Hersekli gazetecilerle birlikte Türkiye'ye gelen influencerlar, bir çeşit sosyal medya pazarlaması işi yapıyor.

Influencing anlam olarak, etkileyici pazarlama demek. Influencing; sosyal etkiye sahip internet ünlülerine onay verilmesi ya da ürün yerleşim işlemlerini kapsayan bir sosyal medya pazarlaması türü. 

Yorumlar (0)