Beşikçioğlu'ndan dizi setleri yorumu: Gücüm yok!

Oyuncu Erdal Beşikçioğlu, "O kadar insanın, televizyon şartlarında o inanılmaz işleri çıkarttığını görünce, bu enerjiyi kutlamaktan başka bir şey yapamıyorum. Gece gündüz sette olmaya gerçekten gücüm yetmiyor." dedi.

KÜLTÜR-SANAT 15.01.2020, 13:12
Beşikçioğlu'ndan dizi setleri yorumu: Gücüm yok!

"Eve Giden Yol", "Vali", "Behzat Ç." ve "Çiçero" gibi yapımlarda üstlendiği rollerle izleyicisinin gönlünde yer eden oyuncu Erdal Beşikçioğlu, oyuncu yetiştirmenin önemiyle ilgili, "Bir sanatçı yetiştiriyorsunuz ve 'sanatçı' dediğiniz zaman, evrensel bir kavramdır bu. Evrensel kavramla da ülkenizi dünya üzerinde temsil edersiniz." ifadelerini kullandı.

Kendisi gibi oyuncu olan eşi Elvin Beşikçioğlu ile 2013'te Ankara'da kurduğu "Tatbikat Sahnesi" hakkında konuşan Beşikçioğlu, "Tatbikat Sahnesi"nin 1940'ta Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı öğrencileri için kurulduğunu fakat 1949'da Devlet Tiyatrolarının hayata geçmesinden sonra kapandığını belirtti.

Başarılı oyuncu, "Devlet Tiyatroları kendi içerisinde profesyonel bir sahne. Okuldan mezun olan bir gencin profesyonelliğe geçiş sürecinde cumhuriyetin kurulmasından Tatbikat Sahnesi'nin kuruluşuna kadar, hiçbir zaman ara bir kurum olmadı. Ara kurum ihtiyacını, gelen hükumetlerin hiçbiri de hissetmedi." dedi.

"Şu anda en büyük dert YÖK"

Sanat dersleri veren okulların Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) bağlı olmasını eleştiren Beşikçioğlu, "Sahne üzerinde oyuncu yetiştirmeniz gerekiyorsa eğer, bunun Hacettepe Üniversitesinin eski durumu gibi yani Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olması gerekiyor. Bir sanatçı yetiştiriyorsunuz ve 'sanatçı' dediğiniz zaman, evrensel bir kavramdır bu. Evrensel kavramla da ülkenizi dünya üzerinde temsil edersiniz. YÖK ile bu algı ortadan kalkıyor. Şu anda en büyük dert bu."  diye konuştu.

"Binlerce kitap var, açar, okuruz ve kendimize göre de bir metot elde edebiliriz." diyen Beşikçioğlu, "Ama sahne üzerinde bir insan yetiştiriyorsanız tecrübelerinizle beraber o hamuru yoğurmanız gerekiyor. Bunu yapmazsanız olmaz." değerlendirmesini yaptı.

"Gerektiği zaman biz bu vinci köy meydanında da açalım"

Yaklaşık 12 yılda, bin 500'den fazla sahneye koyduğu "Bir Delinin Hatıra Defteri" oyununa ilgili "Her köşede oynamaya çalışıyoruz. Zaten oyunu yapma amacımız da buydu. Bir tane vincimiz olsun ve bu vincin üzerinde de bir 'deli' olsun. 'Gerektiği zaman biz bu vinci köy meydanında da açalım, hikayemizi köy meydanında da anlatalım' şeklinde kurduğumuz bir oyundu" dedi.

"Gece gündüz sette olmaya gerçekten gücüm yetmiyor"

Sinemada da birkaç yeni proje hazırlığı içinde olduğunu, belirten ünlü oyuncu, televizyon dizilerine ilişkin, "O kadar insanın, televizyon şartlarında o inanılmaz işleri çıkarttığını görünce, bu enerjiyi kutlamaktan başka bir şey yapamıyorum. Benim gücüm yetmiyor açıkçası iki saatte bir hikayeyi anlatmaya. Gece gündüz sette olmaya gerçekten gücüm yetmiyor. O yüzden sistem hala kendi içerisinde benim rahat çalışabileceğim bir durumda değil." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)