Aşık Veysel'in evi ve anıları kader arkadaşının oğluna emanet

Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde bulunan Aşık Veysel Müzesi'nin rehberliğini, ünlü halk ozanının yol arkadaşı Eyüp Güleryüz'ün oğlu 73 yaşındaki Mustafa Güleryüz yapıyor.

KÜLTÜR-SANAT 19.07.2023, 12:51 20.07.2023, 13:22
Aşık Veysel'in evi ve anıları kader arkadaşının oğluna emanet

Aşık Veysel'in 1960 senesinde Sivas Şarkıla’da yaptırdığı ev, 2012’de Sivas Müze Müdürlüğü tarafından yeniden restore edildi ve müzeye dönüştürüldü. 7 Aralık 2012 tarihinde de açılışı yapılan Aşık Veysel Müzesi'ne seneler içinde birçok kişi rehberlik etti.

Yol arkadaşının oğlu, müzede rehberlik yapıyor

Müzede rehberlik yapan ünlü ozanın torunu Cemal Şatıroğlu'nun vefatı üzerine bu görev, Aşık Veysel'in yol arkadaşlarından biri olan Eyüp Güleryüz'ün oğlu 73 yaşındaki Mustafa Güleryüz’e devredildi.

Yaşam hikayesi ve Aşık Veysel'le olan anılarını anlatan Güleryüz, babasının da Aşık Veysel gibi gözlerinin görmediğini söyledi.

Aşık Veysel ile babasının uzun yıllara dayanan dostluğunun bu durumdan kaynaklanmış olabileceğini söyleyen Güleryüz, "Biz büyüyüp bir iş sahibi olana kadar annem ve babam çok sefillik çekti. Ben bir süre inşaat işleri ile uğraştım, sonra da bahçe kurulum işleri yaptım. Yaklaşık 9 sene önce de buranın rehberi olan Aşık Veysel'in torunu Cemal vefat edince beni bu müzeye görevli yapmak istediler. Ben o güne kadar hiçbir kimsenin emri altında çalışmamıştım fakat Aşık Veysel, babamın yol arkadaşıydı. Bunun içinde işi kabul ettim" şeklinde konuştu.

Aşık Veysel hayatını kaybettiğinde 23 yaşında olduğunu söyleyen Güleryüz, onu defalarca dinleme fırsatı yakaladığını söyledi.

‘‘Babam ve Aşık Veysel kader arkadaşıydı’’

Aşık Veysel ile olan bazı anılarını da anlatan Güleryüz, şu ifadeleri kullandı:

"Babamın da Aşık Veysel gibi gözleri görmüyordu fakat Aşık Baba kadar da değildi. Aşık Baba'nın gözleri hiç görmüyordu. Babam ile Aşık Veysel kader ve yol arkadaşıydılar. Devamlı dertleşirlerdi. Babam, Aşık Veysel'in yanından ayrılmazdı. Üstat Aşık Veysel Anadolu'yu 'Küçük Veysel' diye tanınan Veysel Erkılıç ile dolaşmış. Küçük Veysel 1960 yılında kalp krizinden dolayı vefat etmiş. Bunun üzerine de Aşık Baba 'Ben asıl şimdi kör oldum' demiş. Aşık Baba'nın ayakları hiç çamura bulaşmazdı. Köyde bulunanlardan biri bir gün demiş ki 'Veysel senin ayağın neden çamur olmuyor?' Aşık Baba da 'Ben sizin gibi kör müyüm?' şeklinde cevap verdi. Bu konuşma gerçekleştiğinde ben de oradaydım."

‘‘Aşık Baba'nın anılarını anlatmaktan mutluluk duyuyorum’’

Müzeye yıl içinde 20 binin üzerinde misafirin geldiğini belirten Güleryüz, "Buraya gelen ziyaretçilerimizi güler yüz ile karşılıyorum. Misafirlerimiz müzede Aşık Baba'nın hayatını kaybettiği odayı ve yatağı görüyorlar. Mutfağını, oturma odasını ve kullandığı bazı eşyaları görebiliyorlar. Müzeye gelen ziyaretçilere Aşık Baba ile hem bizzat yaşadığım anıları hem de babamın bana anlattığı anılarını anlatıyorum. Burada olmaktan ve Aşık Baba'nın anılarını müzeye gelenlere anlatmaktan mutluluk duyuyorum" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)