Adana'da bulundu: Tarihi değiştirebilir

Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunan ve Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine tanıklık eden Misis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda, 3 bin sene evvel Çukurova bölgesinde ekimi yapılan ürünlere ait olduğu değerlendirilen tohumlara rastlandı.

KÜLTÜR-SANAT 19.06.2022, 00:39
Adana'da bulundu: Tarihi değiştirebilir

Adana Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, bölgenin tarihine ışık tutacak önemli yapı ve eserleri ortaya çıkarmayı amaçladıklarını kaydederek, belediye olarak kazı çalışmalarına destek verdiklerini belirtti.

"3 bin senelik üzüm tohumu bulduk"

Bölgede çok önemli arkeolojik bulgulara rastladıklarını ifade eden Kocaispir, "Burası 8 bin senedir yaşamın kesintisiz sürdüğü bir yer. Bu sene İtalyalı kazı ekibimizce çok heyecan verici şeylere ulaştık. 3 bin sene evveline ait üzüm tohumu bulduk. Elbette bu üzüm çekirdekleri, üzüm tohumları karbonlaşmış ve niteliğini kaybetmiş de olsa 3 bin sene evvel burada üzüm ekiminin, üzüm ticaretinin gerçekleştirildiğini gösteren çok önemli bir bulgudur." şeklinde konuştu.

"Üzüm ticareti de yapılıyormuş"

Üzüm haricinde arpa, buğday, bezelye, bakla ve mercimek tohumlarına da rastlandığını söyleyen Kocaispir, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Bahse konu tohumlar ekilmek için uygun değil fakat buna karşın bu bölgede 3 bin seneden bu yana bu ürünlerin ekiminin gerçekleştirildiğini, Ceyhan Nehri üzerinde limanların olduğu ve söz konusu ürünlerin ticaretinin gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Kazılarımız ilerleyen aylarda da devam edecek. Umut ediyoruz ki bu kazılarda yeni tohumlar, yeni bulgulara erişiriz. Bulduğumuz tohumları kamu kurumlarına bildireceğiz. Bakanlığımız tarafından tohumlar detaylı bir şekilde değerlendirdikten sonra ilerleyen günlerde tarım tarihi yönünden bizlere ufuk açacaktır. Bu faaliyetleri ilerleyen günlerde bilim insanları gerçekleştirecektir."

"3-4 bin sene evvel Çukurova’daki yaşamı bilmek istiyoruz"

Pisa Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Giovanni Salmeri ise "Arkeoloji demek yalnızca heykel demek anlamına gelmez. Arkeoloji insan yaşamını bilmektir. Sürdürdüğümüz kazılarda toprak içerisindeki tohumlara rastladık. Analizler gerçekleştirdik. Bizler 3-4 bin sene evvel Çukurova’daki yaşamı bilmek istiyoruz." sözlerini sarf etti. 









Yorumlar (0)