50 yıldır Bolu’da müzedeydi: Artemis olduğu ortaya çıktı!

Dünya üzerinde eşi benzeri olmayan ‘Artemis’ heykelinin, 50 yıldır Bolu’da bir müzede sergilendiği ortaya çıktı. Bolu, Köroğlu’nun ardından Artemis’e de kent simgesi olarak davranacak.

KÜLTÜR-SANAT 23.03.2021, 17:33 24.03.2021, 14:21
50 yıldır Bolu’da müzedeydi: Artemis olduğu ortaya çıktı!

50 yıl boyunca Bolu’da bir müzede ziyaretçilere sergilenen kadın başı heykeli hakkında, şaşırtıcı bir gerçek ortaya çıktı. Dünya üzerine eşi benzeri bulunmayan ve Roma dönemine ait olduğu bilinen Artemis heykelinin, bilinmeden müzede sergilendiği ortaya çıktı. Mitolojik bir tanrıca olan Artemis heykeli olduğu belirlenen kadın başı heykeli, Bolu’nun yeni simgesi olarak kullanılacak.

Heykel, 1970 yılında Kız Enstitüsü inşaatı sırasında bulunmuştu

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada, heykelin çoğaltılması ve ticarileştirmesi için izin alındı. Bolu’nun turizm anlamında tanıtılması için sanayi odası, arkeologların da bulunduğu bir heyet ortaya çıkardı. Bu heyet Bolu Müze Müdürlüğü’nde çalışma başlatırken, heykel üzerinde de araştırma başlatıldı.1970 yılında Akpınar mahallesinde bulunan Kız Enstitüsü inşaatı sırasındaki kazılarda bulunan heykel, 50 yıldır kent müzesinde sergileniyordu.

Artemis heykeli, Bolu’nun markası olacak

Arkeolog Dr. Güzin Bilir ve Dr. Öğretim Üyesi Aysun Tuna’nın araştırmaları sonucu ‘Artemis’ olduğu belirlenen heykelin, yapı malzemesi ve boyasıyla günümüze dayanmasıyla da ilgi çekiyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu’nun turizm açısından öne çıkarılması için çalışmalar başlattıklarını belirtti. Artemis’in bu açıdan kıymetli olduğunu belirten Ateş, heykelin markalaştırılmasıyla beraber ticarete dönüştürülmesi için izinlerin alındığı söyledi.

Yorumlar (0)