Valilikten "Kürtçe tiyatro yasağı" açıklaması!

Dün sahnelenmesine yasak getirilen Kütçe tiyatro oyunu ile ilgili açıklama yapan İstanbul Valiliği, konunun Kürtçe ile en küçük ilgisinin bulunmadığını ve bunun söz konusu olamayacağı belirterek, yasak getirilme sebebini "Oyundaki PKK propagandası" olarak açıkladı. Valilik, soruşturma başlatıldığını duyurdu.

GÜNDEM 14.10.2020, 16:13
Valilikten "Kürtçe tiyatro yasağı" açıklaması!

Dün Twitter'da PKK'lı teröristlerin, terör örgütü sevicilerin, PKK yandaşlarının ve Türk-Kürt düşmanlarının "KürtTiyatrosuEngellenemez" başlık etiketi oluşturarak Twitter'da gündem yaptığı "Tiyatro oyunu Kürtçe olduğu için yasaklandı" provokasyonu köküne kadar yalan çıktı.

Dün bazı yetkililerin, günümüz Türkiye'sinde Kürtçe bir sanat etkinliğinin hiçbir surette engellenmeyeceği, bunu konuşmanın bile bir ayıp olduğu vurgusuna rağmen PKK yandaşları, PKK propagandasını provokasyon aracı olarak kullanamayacağı için "Kürtçe"yi kılıf olarak kullanmış ve Kürtlerin hislerine dokunmak istemişlerdi.

Ana dilinin Kürtçe olduğunu ifade eden ve Kürtçe tiyatro oyununun yasaklanmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren yüzlerce samimi Kürt vatandaşı da PKK'nın "Kürtçe" tuzağına düşmüş ve yasağa karşı sitemlerini dile getirmişlerdi.

İstanbul Valiliğinden tiyatro oyunu açıklaması

"Beru: Klakson Borizan Birt" adlı tiyatro oyununun yasaklanması ile ilgili açıklama yapan İstanbul Valiliği, bir tiyatro oyununun, bölücü terör örgütü PKK'nın propagandasını yapmasının asla kabul edilemez olduğunu, konuyla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İBB destekli PKK tiyatrosu

Özel tiyatro ekibi "Teatra Jiyana Nü" tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle dün sahnelenmesi planlanan "Beru: Klakson Borizan Birt" adlı tiyatro oyununun, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından "Kürtçe olduğu için yasaklanmadığını" vurgulayan İstanbul Valiliği, "Türkçe, Kürtçe ya da başka bir dilde terör propagandası yapmanın kanunen suç olduğu ve bu tür provokatif girişimlere kesinlikle fırsat verilmeyeceğinin altını çizdi.

İstanbul Valiliği, bölücü terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve önlenmesine dair yürütülen çalışmalara; Türkçe adı "Yeni Yaşam Tiyatrosu" olan "Teatra Jiyana Nü" adlı tiyatro grubunun sergileyeceği "Beru: Klakson Borizan Birt" adlı tiyatro oyununun da takıldığını kaydetti.

"Beru: Klakson Borizan Birt" isimli tiyatro oyununda ne anlatıyor?

"Beru: Klakson Borizan Birt" oyununda -sözde- devlet  ve terör ilişkileri irdeleniyor ve devlet zorba, terör örgütü militanları ise sevgi kelebekleri olarak gösteriliyor.

Oyunun tüm kurgusu ise bölücü terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye ve güvenlik güçlerine karşı verdiği mücadelelerin sözde kutsiyeti üzerine dönüyor.

Twitter'da "Kürtçe Tiyatro" tuzağına tepkiler

"Beru: Klakson Borizan Birt" adlı tiyatro oyununun yasaklanmasını provokatif malzeme olarak kullanan PKK'lıların, Twitter'da "Kürtçe"yi kılıf olarak kullanarak gerçek Kürtleri tuzağına çekmeyi başardığı görülüyordu.

Oyunun Kürtçe olduğu için değil, PKK propagandası içerdiği için yasaklandığına dair dil dökenler ise, binlerce provokatif paylaşımın arasında ezilip kalmıştı.

Sözde tiyatro oyununda PKK propagandası yapıldığını vurgulayan bir Twitter kullanıcısının şu mesajı dikkat çekti:

"Türkiye'de pek tabii ki Kürtçe dilinde tiyatro oyunu oynanabilir ama hiçbir dilde PKK propagandası yapılamaz. Bu oyunu Kandil'de oynayabilirsiniz. F-16'larla izlemeye geliriz."

İlgili yazılar

Yorumlar (1)
Şükrü 4 yıl önce
Kılıfınız hazır zaten