Ukrayna'dan korkunç Çernobil iddiası! "Sadece katil bir devlet bunu yapabilir"

Ukraynalı Ordusu tarafından yayınlanan drone görüntülerinde, Çernobil Nükleer Santrali yakınlarındaki radyoaktif yasak bölgede terk edilmiş Rus askeri mevzileri görüldü. Kızıl Orman olarak bilinen alanda terk edilmiş askeri tahkimatlar, boş çukurlar ve siperler yer aldı. Fotoğraflarda, tüm Çernobil dışlama bölgesindeki en kirli alan olarak kabul edilen ormanda tank izleri ve ağır şekilde bozulmuş zemin de görülüyor. Ukraynalı yetkililer, söz konusu görüntülerin Rusya'nın işlediği savaş suçlarının bir kanıtı niteliğinde olduğunu belirterek, yalnızca katil bir devletin kendi askerlerinin canını hiçe sayabileceğini söyledi.

GÜNDEM 07.04.2022, 12:23 07.04.2022, 17:35
Ukrayna'dan korkunç Çernobil iddiası! "Sadece katil bir devlet bunu yapabilir"

Ukrayna askeri birliği, tarihin en feci nükleer felaketi olan Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'nin en kirli bölümü olarak bilinen Kızıl Orman'da, Rus ordusunun kazdığı siperleri gözler önüne seren drone görüntülerini yayınladı.

Kızıl Orman, dünyanın en kötü nükleer felaketi olarak bilinen 1986 Çernobil'deki patlama sebebiyle radyasyonu emdikten sonra çok sayıda çam ağacının kırmızıya dönmesiyle adını aldı. 

“Sadece katil bir devlet bunu yapabilir”

Twitter'da Ukrayna Ordusu tarafından yayınlanan videonun, Rusya’nın savaş suçlarına yönelik bir kanıt niteliğinde olduğu ifade edilerek, "Rus ordusu, Mart 2022'de askerlerine, radyoaktif Kızıl Orman'daki Çernobil nükleer santralinin çevresinde tahkimatlar kazmaları emrini verdi. İnsan hayatı, hatta kendi ordusunun yaşamını dahi ihmal etmek, sadece katil bir devletin yapabileceği bir iştir" açıklaması yapıldı.

Öte yandan Drone ile çekilen görüntülerde arazide kazılmış hendekler de bulundu.  

Öte yandan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Rusya'nın işgal harekatı başlattığı gün olan 24 Şubat'ta bölgenin kontrolünü sağladıktan 1 ay sonra Rus askerlerinin, geçen hafta santralden çekildiği iddialarını doğruladı.

Daha önce Ukrayna ordusundan gelen açıklamada, Rus birliklerinin radyasyona maruz kalma ve askeri kayıplar sebebiyle bölgeyi terk ettiği aktarıldı.

Rus askerlerinin hastaneye götürüldüğü iddiası!

Öte yandan, Telegram üzerinden bir açıklama yapan Ukrayna'nın enerji şirketi Energoatom, Rus birliklerinin Kızıl Orman'da hendekler kazmaları sebebiyle yüksek doz radyasyon kaynaklı olarak hastalandığını öne sürdü. Energoatom, radyasyon rahatsızlığı sebebiyle Rus askerlerinin ciddi bir panik yaşadığını bildirdi. Ukrayna Devlet Dışlama Bölgesi Yönetimi Dairesi üyelerinden Y. Yemelianenko, Kızıl Orman'da kazı işlemi yapan Rus askerlerinin, Belarus Radyasyon Tıbbı Merkezi'ne 30 Mart'ta radyasyon rahatsızlığı sebebiyle sevk edildiğini iddia etmişti.

Yemelianenko, Çernobil santrali ve etrafındaki Kızıl Orman olarak adlandırılan oldukça zehirli bölge ile ilgili Rus askerlerinin, "koruyucu önlemlere" uymadıkları için rahatsızlandığını söyleyerek, "Radyasyondan korunmak zorunludur. Radyasyon rütbe ya da statüye bakmadan herkesi etkileyebilir” açıklamasını yaptı.

“Kızıl Orman hâlâ çok kirli”

Çernobil felaketinin hemen ardından buldozerle yıkılan Kızıl Orman’da, yüksek seviyede radyoaktif ağaç toprağın altına gömüldü, fakat hâlâ bölge, önemli seviyede radyasyon yaymayı sürdürüyor. Çernobil'in öteki bölgelerine giren santral işçilerinin dahi Kızıl Orman’a girmesine izin verilmiyor. Fakat IAEA, Rus askerlerinin 31 Mart'ta, yüksek dozda radyasyona maruz kaldığına ilişkin raporları doğrulayamadığını belirterek, "UAEA, durumun bağımsız bir incelemesini yapmak için daha çok bilgi arıyor” açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili Rusya’dan henüz bir açıklama gelmedi.

Yorumlar (0)