Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in ortak toplantıyı nerede yapacağı belli oldu 

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan ‘Üçlü Muhtıra’ çerçevesinde, 3 ülke arasında kurulan ortak mekanizmanın ilk toplantısı 26 Ağustos’ta Finlandiya’da yapılacak. 

GÜNDEM 20.08.2022, 09:55 20.08.2022, 09:57
Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in ortak toplantıyı nerede yapacağı belli oldu 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı NATO Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra kapsamında hem Finlandiya hem de İsveç, teröre verilen desteği keseceklerini duyurmuştu. Bunun yanı sıra 2 ülke de sınırları içinde bulunan PKK’lı teröristleri Türkiye’ye iade etmeyi taahhüt etti. Anlaşma kapsamında Finlandiya ve İsveç’teki FETÖ oluşumlarına ve faaliyetlerine de izin verilmeyecek. 

İlk toplantı Finlandiya’da

3 ülke arasında imzalanan bu anlaşma sonrası kurulan “Daimi Ortak Mekanizma”nın ilk toplantısı 26 Ağustos tarihinde Finlandiya’da gerçekleşecek. Muhtıra kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlerin ve bundan sonraki çalışmaların ele alınacağı toplantıya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık etmeleri bekleniyor. Ayrıca heyette Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan da üst düzey yetkililer yer alacak. 

Silah ambargosu uygulanmayacağını teyit ettiler

Üçlü Muhtıra çerçevesinde açıklama yapan iki ülke, Türkiye’ye yönelik hiçbir silah ambargosu uygulanmayacağını teyit etmişler ve bu konuda her türlü dayanışmaya hazır olduklarını ilan etmişlerdi. Anlaşmaya ilişkin geçmiş dönemde açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Anlaşma kapsamında bazen adımlar atıldı, bazen atılmadı. Bu adımlar neden atılmadı, bunları dinlemek ve öğrenmek istiyoruz. Bu sebeple üç ülke arasında ortak bir toplantı düzenlenecek. Bu toplantının zamanı konusunda bir baskımız yok. İki ülke de ağustos ayında toplantı yapmayı teklif ettiler. İnşallah 26 Ağustos’ta toplantı düzenleyerek son durumu ele alacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)