Türkiye'den Gine açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Gine'deki darbe girişimi ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin alıkonulmasını kınadı.

GÜNDEM 05.09.2021, 23:22 06.09.2021, 14:19
Türkiye'den Gine açıklaması

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Gine'de yaşanan darbe girişimini ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin alıkonulmasını kınıyor ve derin endişeyle karşıladığımızı bildiriyoruz." sözlerine yer verildi.

"Anayasal düzen sağlanmalı, Cumhurbaşkanı serbest bırakılmalıdır"

"Türkiye, seçimle göreve gelen hükümetlerin yasa dışı yollarla değiştirilmesine yönelik girişimlerin her zaman karşısındadır." değerlendirmesine de yer verilen açıklamada, kardeş ve dost Gine'de anayasal düzenin süratle tekrar tesis edilmesi, Cumhurbaşkanı Conde’nin ivedilikle serbest bırakılması yönündeki kuvvetli beklentilerin altını çizdi.

Söz konusu açıklamada, "Türkiye, içinden geçmekte olduğu bu hassas ve zor süreçte kardeş ve dost Gine'nin yanında olacaktır." denildi.

Ne olmuştu?

Ülkenin başkenti Konakri'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı Sekoutoureya ve idari binaların yer aldığı Kaloum bölgesinden sabah silah sesleri işitilmişti.

Olaydan kısa bir süre sonra, GFS'nin (Özel Kuvvetler Birlikleri) başındaki Albay Mamady Doumbouya'nın, yönetime el koyduklarına dair açıklamalarının bulunduğu bir video sosyal medya platformlarında dolaşıma sokulmuş, aynı saatlerde Cumhurbaşkanı Conde'nin de askerlerce alıkonulmasına dair görüntüler paylaşılmıştı.

Yorumlar (0)