"Toprak Dede"ye veda töreni!

TEMA Vakfı'nın kurucusu "Toprak Dede" Hayrettin Karaca için Cemal Reşit Rey Salonu'nda veda töreni gerçekleştirildi. Törene birçok şehirden TEMA Vakfı gönüllüsü ile doğasever katılım gösterdi. 

GÜNDEM 22.01.2020, 13:36
"Toprak Dede"ye veda töreni!

TEMA Vakfı'nın kurucusu olan ve "Toprak Dede" olarak bilinen Hayrettin Karaca, 97 yaşında yaşamını yitirdi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da veda törenine katılanlar arasında yer aldı. 

İmamoğlu, "Hayat geçici fani dünyada geriye hoş seda bırakma emelinin ötesinde bir değer yok. Her anını dolu dolu yaşanmış bir hayat bırakmak çok önemli. Bence hayatın bu sırrını keşfedip ona göre layık bir yaşam oluşturmak. Bu sırra ermiş ender insanlardan birisi. Ülkemizin çok önemli bir değerinin vicdanını kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Hepimiz ailemizin bir ferdini kaybetmiş gibi hissediyoruz. 'Toprak dede' ismi bu kadar mı güzel yakışır. Bunun ispatını ortaya koymuş ve buna hayatını adamış bir insanı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz." dedi.

"Ortaya koyduğu güzel hizmetler çok değerli"

Hayrettin Karaca'nın kendisini yalnızca ülkesine değil, aynı zamanda dünyaya adamış biri olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, "Çünkü gerçekten insanlığa adayarak ortaya koyduğu güzel hizmetler çok değerli. Bu onun bir başka özelliğini gösteriyor bence gönlünün kâinat kadar geniş olduğunu hissettiriyor. Çok özel bir insandan bahsediyoruz. Hepimiz topraktan geldik toprağa gidiyoruz. Marifet tabii o toprağın değerini bilmek. Bunu hepimize hissettirdi yaptıklarıyla." ifadelerini kullandı.

"Büyük bir kılavuz rehber olduğunu unutmayalım"

"Yaprak dede" olarak tanınan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, törene zorlanarak geldiğini belirterek, "Ancak can dostumu yalnız bırakamazdım. Onun için gayret ettim." dedi.

Doğaya hizmet ederken Hayrettin Karaca'nın kendisine yoldaşlık ettiğini kaydeden Gökyiğit, "Kendisine rahmet dilerken ülkemizin bu davasında onun büyük bir kılavuz rehber olduğunu unutmayalım." şeklinde konuştu.

"Kadınlara ciddi ayrımcılık yapardı"

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Hayrettin Karaca'nın kadınları çok sevdiğini aktararak, Kadınlara ciddi ayrımcılık yapardı. Kadınlara çok inanırdı. Kaderde öyle gelişti ve vakıf iki kadına emanet oldu. Çok okurdu. Yatağının yarısı kitaptı." ifadelerini kullandı.

Hayrettin Karaca'nın iyi bir aktivist olduğunu vurgulayan Ataç, "Çareyi kendinde görürdü. Ben de yapabilirim, benim çözüme katkım olabilir diye düşünürdü. Hayrettin abi yolunuz ışıkla dolsun. Biz sizi hiç unutmayacağız. Bir kanadımız kırıldı." dedi. 

"Hayatımın her anına dokundu"

TEMA Vakfı Konya İl Temsilcisi Mehmet Emin Yıldırım, "Ben de bir yavru TEMA'ydım. Yüzlerce çocuk gibi ben de TEMA'dan eğitim aldı. TEMA Vakfı ve Hayrettin dede benim hayatıma çok şey kattı." açıklamasını yaptı.

Hayatının her anına Hayrettin Karaca'nın dokunduğunu kaydeden Yıldırım, "Beni ben yapan her şeye onun sayesinde ve onun açtığı dava sayesinde öğrendim." diye ekledi. 

"Türkiye Çöl Olmasın" dedi!

Hayrettin Karaca ile Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit, 11 Eylül 1992 tarihinde TEMA Vakfı’nı birlikte kurdu. Böylece, Anadolu'da meydana gelen erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı farkındalık yaratmak istediler. 

Aynı zamanda, bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini temel hedef olarak belirlediler.

TEMA Vakfı'nın "Türkiye Çöl Olmasın" sloganı, oldukça fazla ses getirdi. Türkiye'nin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya olması, ilk defa bu kadar yankı uyandırmıştı. 
 

Yorumlar (0)