TESK Başkanı'ndan 'Bedelli askerlik' isyanı: 'Bedelli askerlik ücreti düşürülmeli'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, genç nüfusun bedelli askerlikten faydalanmasının kolaylaştırılması gerektiğini ifade ederek, “Ekonomik problemlerin yaşandığı süreçte gençlerin önünü açmak ve bütçeye gelir sağlamak için mutlaka bedelli askerlik ücreti düşürülmeli” açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 23.07.2021, 17:49 24.07.2021, 20:11
TESK Başkanı'ndan 'Bedelli askerlik' isyanı: 'Bedelli askerlik ücreti düşürülmeli'

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, bedelli askerlik ücretlerinin düşürülmesine ilişkin çağrıda bulundu.

“Ücretler makul seviyeye çekilmeli”

TESK Genel Başkanı Palandöken, bedelli askerlik ücretlerinin yüksek olması sebebiyle eğitimi Türkiye’de tamamlayan birçok genç öğrencinin, çalışma ya da eğitim amacıyla yurt dışına gittiğini, hem kendileri için yeni iş imkânları yarattıklarına hem de bu şekilde 1 aylık zorunlu askerlikten muaf olduklarına dikkat çekti. Okulu biten ve iş hayatına atılmaya çalışan gençlerin, askerlik yüzünden bu hedeflerinden uzaklaşmak zorunda kalmamaları gerektiğini ifade eden Palandöken, bu kapsamda bedelli askerlik ücretinin makul seviyeye çekilmesi gerektiğini açıkladı. Palandöken, bu şekilde “Daha fazla gencimiz bedelli askerlikten faydalanırken devlet bütçesine de gelir sağlanmış olur” yorumunu yaptı.

“Hazineye de gelir sağlanır”

Askerlik çağı gelmiş olan gençlerin rahat bir nefes alması amacıyla bedelli askerlik ücretinin düşürülmesinin önemli olduğunu belirten Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“2019’dan beri kalıcı hale getirilen bedelli ücreti, enflasyon rakamlarının duyurulmasıyla memur aylık katsayısına göre 6 ayda bir yeniden güncelleniyor. Son genelge ile bu senenin sonuna kadar bedelli askerlik ücreti de 43 bin 151 TL olarak açıklandı. Fakat gençlerimiz mevcut imkanlarıyla bedelli ücretini karşılayacak durumda değil. Nakit ödenen bedelli ücreti için kredi çekildiğinde gençlerin ödediği toplam ücret, böylece daha da artıyor. Ekonomik problemlerin yaşandığı süreçte genç nüfusun önünü açmak ve devlet bütçesine gelir sağlamak amacıyla bedelli askerlik ücreti kesinlikle düşürülmeli. Bedelli ücreti 2018’de olduğu gibi makul seviyeye çekilmesi durumunda daha çok genç bedelliden faydalanır, böylece piyasadaki iş kayıpları engellenir hem de Hazine’ye gelir sağlanmış olur.”

Yorumlar (0)