TCDD'den özelleştirilme iddialarına yanıt

TCDD Genel Müdürlüğü, kurumun yolcu ve yük taşımasının sonlandırılması veya kurumun özelleştirilmesi iddialarının gerçek dışı olduğunu açıkladı.

GÜNDEM 18.01.2020, 18:34
TCDD'den özelleştirilme iddialarına yanıt

TCDD Genel Müdürlüğü, kurumun yolcu ve yük taşımasının sonlandırılması veya kurumun özelleştirilmesi iddialarının gerçek dışı olduğunu açıkladı.

Yapılan açıklamada demiryolu sektöründe serbestleştirilmenin 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe giren "6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun"la yapıldığı hatırlatılırken TCDD'nin de özel sektör demiryolu tren işletmelerinin de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı denetiminde rekabet prensibi temelinde faaliyet göstermelerinin amaçlandığı ifade edildi.

2021 yılı itibarıyla kamu hizmeti yükümlülüğü ihaleye açılacak

Demiryoluyla yolcu taşımacılığının ticari bir şekilde yapılmasına imkan olmayan hatlarda taşımacılığın sözleşmeyle "kamu hizmeti yükümlülüğü" olarak yapıldığı, bu hizmeti sürdüren TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin bu yıl sonunda kamu hizmeti yükümlülüğünün sona ereceği belirtilen açıklamada kamu hizmeti yükümlülüğünün 2021 yılı itibarıyla açık ihale usulüyle ihale edileceği ve ihaleyi kazanan demiryolu tren işletmecisinin bu yükümlülüğü sürdüreceği ifade edildi.

6461 sayılı kanun çerçevesinde çalışmalar sürüyor

Açıklamada 6461 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte TCDD dışında 2 özel sektör tren işletmecisinin de yük taşımacılığı yetkilendirmesini alarak çalışmaya başladığı, yolcu taşımacılığı alanında ise özel sektör tren işletmecilerinin yetkilendirilmesi için çalışmaların sürdüğü vurgulandı.

TCDD, Türkiye'de demiryolu işletmeciliğinin erişilebilir, kaliteli ve güvenli sunulması için demiryolu altyapısına yatırımların süreceğinin altı çizilirken "Altyapı yatırımlarının yanında TCDD eliyle demiryolu taşımacılığı hizmetlerinin sürdürülmesi amacıyla yüksek hızlı tren setleri, elektrikli ve dizel setleri teminine yönelik yatırımlarımız da devam etmektedir. TCDD bünyesinde yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerine son verilmesi veya TCDD'nin özelleştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)