TBMM Başkanı Şentop, Gagavuzya'da: Geleceğiniz Moldova'da!

Moldova'da resmi temaslarda bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bugün Gagavuz Özerk Yeri'nin başkenti Komrat'a gitti. Kalabalık karşılama nedeniyle duygulanan Şentop, "Gagavuzya'nın geleceği, Moldova'dan başka bir yerde değil. Gagavuzya ile Kişinev arasındaki iş birliği sürmeli." dedi.

GÜNDEM 16.09.2022, 19:42 17.09.2022, 16:27 Hakan Öksüz
TBMM Başkanı Şentop, Gagavuzya'da: Geleceğiniz Moldova'da!

Temaslarda bulunmak üzere dün Moldova'ya giden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, birçok isimle görüşme yaptı. Başkent Kişinev'e giderek Moldova Başbakanı Gavrilita ve Moldova Parlamento Başkanı Igor Grosu ile görüşen Şentop, bugün Gagavuz Özerk Yeri'nin başkenti olan Komrat'a ayak bastı. 

Soydaşlardan oluşan ve ellerinde bayraklar olan kalabalık bir grubun bulunduğu Gagavuz Özerk Yeri İcra Kurulu binasının önüne gelen Şentop'a gösterilen ilgi kameralara yansıdı. Burada Gagavuz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ile Gagavuz Özerk Yeri Meclis Başkanı Dimitri Constantinov tarafından karşılanan Mustafa Şentop, "Komrat ile Kişinev yönetimleri arasındaki iş birliğinin sürmesini temenni ediyoruz. Sorunlar sadece konuşarak ortadan kaldırılabilir." diye konuştu.

"Gagavuzya'nın geleceği, Moldova'dan başka bir yerde değil"

Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş nedeniyle bölgeye yakın konumdaki Moldova'nın önemli bireçte geçtiğini hatırlatan Şentop, "Kişinev'de yaptığım görüşmelerde Gagavuzya ile ilgili ayrıştırıcı söylemlerden uzak durulması gerektiğini belirttim. Gagavuzya ile Kişinev arasındaki bağların güçlü olması gerekiyor. Gagavuzya'nın geleceği, Moldova'dan başka bir yerde değil." dedi.

"Erdoğan'ın Kişinev ziyaretinin tarih net değil"

Gagavuz Özerk Yeri ile Türkiye arasındaki duygusal bağların asla zayıflamayacağını söyleyen Şentop, bölgede önemli projeler yürütmeye devam edeceklerinin sinyalini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da büyük olasılıkla Kişinev'i ziyaret edeceğini kaydeden Mustafa Şentop, bu ziyaretin tarihinin kesinleşmediğini aktardı. Türkiye ile Gagavuz Özerk Yeri arasındaki gönül bağının kökünün derinlere dayandığını kaydeden Şentop, "9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Gagavuzya'nın özerkliği için önemli bir rol üstlenmişti. Özerkliğin ne kadar doğru bir karar olduğu, bugünkü barış ortamından anlaşılıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)