Savaşta 52. gün! Kiev belediye başkanı açıkladı: Kiev bombalanıyor!

Rusya'nın Ukrayna'ya işgal harekâtında 52. güne girildi. Rusya, Ukrayna'ya silah destekleri sebebiyle ABD'ye nota verdi. Mütekabiliyet gereği Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’da bulunan AB temsilciliğinde görevli olan 18 diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etme kararı verdiğini duyurdu. Zelenskiy, Rusya'ya ilişkin yaptırımların yeterli olmadığına dikkat çekerek, "Rusya'ya karşı uygulanacak olan yaptırımlar, Rus petrolünden vazgeçilmesini de kapsamalıdır" sözlerini kullandı. Öte yandan Rusya, ülkemizden ithal edilen 5 ürünün (nar, biber, portakal, üzüm, greyfurt) kısıtlamasını kaldırdı.

GÜNDEM 16.04.2022, 23:59 17.04.2022, 01:41
Savaşta 52. gün! Kiev belediye başkanı açıkladı: Kiev bombalanıyor!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 52. güne girildi. İşte bölgede ve dünyada dakika dakika yaşananlar…

Rusya, ülkemizden ithal edilen 5 ürünün kısıtlamalarını kaldırdı

23.51 - Rusya, ülkemizden ithal edilen 5 ürünün (nar, biber, portakal, üzüm, greyfurt) kısıtlamasını kaldırdı.

22.26 - Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna ordusuna ait kargo uçağını düşürdük. 

22.24 - Rusya: 23 bin 367 Ukraynalı asker öldürüldü. 

21.50 - İngiltere Başkanı Johnson ve Ukrayna lideri Zelenskiy, Ukrayna için uzun süreli güvenlik çözümü gereksinimini görüştü.

21.22 - İtalya, Ukrayna'daki büyükelçiliğini tekrar Kiev'e taşıdı.

21.16 - Ukrayna: Savaşın başından beri 21 gazeteci yaşamını yitirdi.

21.03 - Ukrayna, Gürcistan'ı da Rusya'ya karşı uluslararası yaptırımlara iştirak etmeye davet etti. 

19.16 - Zelenskiy, Rusya ile sulh anlaşmasının iki farklı belgeden oluşması gerektiğini dile getirdi.

19.07 - Zelenskiy: 3 bin Ukraynalı asker yaşamını yitirdi. 

18.30 - Zelenskiy: Mariupol’de minimum 20 bin kişi hayatını kaybetti.

Belgrad'da, Rusya'nın BM Konseyinden çıkarılması protesto edildi

17.09 -  Rus birliklerinin Harkiv şehrinin Osnovyansky bölgesine düzenlediği saldırıda 5 katlı bir bina harabeye dönerken, bina etrafındaki araçlar da kullanılamaz duruma geldi.

16.20 - Sırbistan'ın başkenti Belgrad’da, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinden çıkarılmasına  Sırbistan’ın onay vermesi protesto edildi. Aşırı sağcı göstericiler, Ruslar ve Sırplar’ın her zaman kardeş olduklarını, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in bu kardeşliğe hasar verdiğini ve Sırbistan yönetiminin Rusya’nın, BM İnsan Hakları Konseyinden çıkarılması kararına onay vermesinin kabul edilebilecek bir karar olmadığı belirtildi. BM’deki kararların kendi adlarına alınmadığını bildiren eylemciler, Ukrayna krizinde Rusya’nın galip gelmesinin Sırbistan hükümeti ve toplumunun çıkarı konusunda iyi olacağını dile getirdi. Gösteride, “Biz onlarız, onlar biz”, “Ruslar ve Sırplar daimi kardeştir”, “Sırbistan ve Karadağ bir ailedir” ve “Ratko Mladic” şeklinde sloganlar atıldı. Sırbistan toplumunun yüzde 85’inin Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı olduğu belirtilen gösteride, Rusya karşıtı “ahlaksız” ve “hain kararların iptal edilmesinin gerekli olduğu bildirildi ve Vucic karşıtı “hain” şeklinde sloganlar atıldı. Göstericilerin, bütün NATO danışmanlarının Sırbistan bakanlıklarından çıkarılması talebinin de iletildiği gösteri, Avrupa Birliği ve NATO karşıtı sloganlar ile birlikte Rusya’nın Belgrad Büyükelçiliği önünde tamamlandı.

15.45 - Rusya, Çekya'ya "diplomatik nota" çekti. Rusya'nın rızası olmadan üçüncü ülkelere Sovyet menşeili silah sağlanmayacağı konusunda uyarı yayınlayan Rusya, Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky'dan beklenmedik bir karşılık aldı. Çekyalı Bakan, "Yaptığımız anlaşmalarda askeri teçhizatların yeniden ihracatı konusunda madde bulunmuyor." ifadelerini kullanarak Sovyet silahlarının ihracatına devam edecekleri yönünde sinyal verdi.

14.48 - Ukrayna'dan Moldova'ya geçmek isteyen insanlar, Moldova halkı tarafından sınır kapısında yiyecek içecek desteğiyle karşılandı. Moldova halkı, Ukraynalıları mülteci olarak değil dostları olarak gördüklerini dile getirdi.

14.34 - Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında görüşme gerçekleşti. Görüşmenin konusunun Ukrayna'daki durum ve petrol piyasalarındaki gelişmeler olduğu ifade edildi. Kremlin’den gelen açıklamada, Selman ve Putin’in telefonda görüştüğü kaydedildi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC harici petrol üreticisi devletlerden oluşan OPEC+ nezdinde yürütülen iş birliğinin görüşüldüğü görüşmede, iş birliğine ilişkin olumlu yönde değerlendirmeler gerçekleştirildi.. Görüşmede, taraflar Yemen ve Ukrayna’daki gelişmeleri de ele aldı.

14.33 - Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Harkiv bölgesinde kontrol altına aldığı bölgelerde askeri araçların ilerleyişini ortaya koyan bir video yayınladı.

14.16 - Ukrayna-Rusya arasındaki savaş, Türk deri sektörüne can çekiştirmeye başladı. Sektör çalışanları, yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.

14.15 - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 52 günlük savaşın başlangıcından bu yana 1900'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini doğruladı.

13.55 - Almanya hükümeti, Ukrayna-Rusya savaşında Ukrayna'yı yeterince desteklemediği yönünde sık sık baskı altında tutuluyordu. Bugün açıklamada bulunan hükümet, Ukrayna'ya gönderecekleri yardımı 2 milyon avroya çıkardıklarını duyurdu.

Rusya, Kiev'i bombalıyor

12.25 - Rusya, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Savunma Bakanı Ben Wallace ve Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın da aralarında yer aldığı üst düzey 13 yönetici ile ilgili yaptırım kararı aldı. Söz konusu açıklamada, “Bu, Londra'nın Rusya’yı kontrol altına almak ve milli ekonomimizi zora sokmaya yönelik şartlar yaratmak için Rusya’nın uluslararası izolasyonunu hedefleyen siyasi kampanyası ve dizginlenmeyen enformasyona yanıt olarak atıldı.” sözlerini kullandı. İngiltere’nin ölümcül silahlar yollayarak ve NATO'daki gibi çabaları koordine ederek Ukrayna’daki mevcut krizi kasten kötüleştirdiği belirtilen açıklamada, Londra’nın kışkırtmalarının yalnızca Batılı müttefiklerini değil, diğer devletleri de Rus karşıtı yaptırımlara zorladığına vurgu yapıldı. 

Rusya’ya giriş yasağı verilen isimler şöyle sıralandı:

“İngiltere Başbakanı Boris Johnson,Dışişleri Bakanı Liz Truss, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Dominic Raab, Savunma Bakanı Ben Wallace, İçişleri Bakanı Priti Patel, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Maliye Bakanı Rishi Sunak, Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Nadine V. Dorries, İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı K. Kwarteng, Savunma Bakan Yardımcısı James Heappey, İngiltere ve Galler Başsavcısı Suella Braverman, İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola F. Sturgeon, İngiltere eski Başbakanı T. May.”

12.20 - Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'deki tank tamir fabrikasını yüksek hassasiyetli silahla vurduklarını duyurdu.

12.20 - Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleriyle ilgili detaylar hakkında konuşan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de havadan yüksek hassasiyetli silahla tank tamir fabrikasını vurduklarını açıkladı. Ukrayna’daki hedeflere karşı yüksek hassasiyetli silah kullandıklarını söyleyen Konaşenkov, “Mıkolayiv’de askeri teknik araçları atölyesini ve Kiev’de tank tamir fabrikasını havadan yüksek hassasiyetli silahla vurduk.” sözlerini kullandı. Gece boyunca Rus askerlerinin havadan yüksek hassasiyetli roketler aracılığıyla 16 hedefi vurduğunu söyleyen Konaşenkov, bunların arasında top ve roket cephanelikleri, askeri teknik araç depoları, hava savunma füze sistemi ve bazı askeri birlikler olduğunu dile getirdi. İzyum yerleşim birimi çevresinde Ukrayna’ya ait Su-25 uçağının havada vurulduğunu söyleyen Konaşenkov, “Rus füze ve topçu birlikleri, Ukrayna ordusunun 43 komuta merkezi, 760 düşman insan gücü ve askeri teçhizat için yakıtın bulunduğu 8 konvoy ve toplama alanı da olmak üzere 811 hedefi bombaladı.” ifadelerini kullandı. Konaşenkov, şu ana kadar Ukrayna ordusuna ait olduğu belirlenen 133 uçak, 246 hava savunma füze sistemi, 458 insansız hava aracı, 252 çok namlulu roketatar, 2 bin 146 özel askeri araç ve 981 obüs ve havan topunun imha edildiğini duyurdu.

11.39 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-16 Nisan dönemindeki Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili detayları açıkladı. Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 20 bin 100 asker, 145 helikopter, 762 tank ve 163 uçağını kaybettiği açıklandı. Rus güçleri ayrıca 1458 araç, 76 yakıt aracı, 138 insansız hava aracı ve 8 gemi ve hafif sürat teknesini de kaybetti. 25 Mart’ta Rusya Savunma Bakanlığından gelen açıklamada, 1351 Rus askerinin Ukrayna'da hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

10.27 - Başkenti Kiev'in Belediye Başkanı V. Kliçko, kentin Darnitskiy semtinin Rus güçler tarafından bombalandığını açıkladı. Telegram kanalından açıklama yapan Kliçko, "Kiev sabah saatlerinde bombalandı. Kentin Darnitskiy semtinde patlamalar meydana geldi. Sağlık ve kurtarma ekipleri olay yerinde. Mağdurlarla ilgili detaylar netleştirilir." açıklamasını yaptı.

Kievlilerden hava saldırısı ile ilgili uyarıları dikkate almaları gerektiğini söyleyen Kliçko, şehri terk eden sakinlere, dönmemeyi ve daha güvenli bölgelerde kalmayı önerdi.

01.55 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın sonsuza dek Ukrayna'yı kaybettiğini söyleyerek, "Rusya, bütün dünyayı kaybetti ve hiçbir yerde artık kabul görmüyor." sözlerini kullandı. Rus ordusunun, Ukrayna'nın Herson ve Zaporijye bölgelerindeki sivillere karşı "terör" eylemlerinde bulunduğunu belirten Zelenskiy, "İşgalciler, Ukrayna askeriyle ya da devlet kurumlarıyla ilişkisi olan her bir insanın peşine düşerek, bunun, bölgeyi kontrol altına almalarını kolaylaştıracağını düşünüyor. Onlar, ciddi bir yanlışlık yapıyor ve kendilerini kandırıyorlar." sözlerini kullandı. Zelenskiy, Ukrayna toplumunun Rusya'yı ciddiye almadığına dikkat çekerek "Rusya, sonsuza kadar Ukrayna'yı kaybetti. Rusya, bütün dünyayı kaybetti ve hiçbir yerde artık kabul görmüyor." şeklinde konuştu.

Rusya'dan korkunç iddia: "Ukrayna kendi sivil vatandaşlarına saldıracak"

00.16 - Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Ukrayna ile yaşadıkları savaşa ilişkin açıklama yaptı. Mizintsev, Ukrayna'nın "Toçka-U" füze sistemi ile "provokasyonlar" hazırladığını öne sürdü.

Kiev hükümetinin, yeni "provokasyonlar" hazırlığı yaptığını iddia eden Mizintsev, "Kiev hükümeti, Rusya’yı, sivillerin öldürülmesiyle savaş suçuyla suçlamak için Kramatorsk şehrindekilere benzer bir korkunç provokasyon hazırlıyor. Bu hedefle yakın dönemde, Lozova yerleşim birimindeki tren garında göçmenlere Toçka-U füze sistemiyle saldırı düzenlenecek.” sözlerini kullandı.

Toçka-U füzelerinin "yalnızca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanıldığını" belirten Mizintsev, Ukrayna hükümetinin uluslararası hukuka saygı duymadığını öne sürdü.

Yorumlar (0)